Hopp til innhold

Fanger færre fisk, tjener mer penger

Vinterens fiskefangst har lønnet seg, og inntektene har nå passert tre milliarder kroner.

Juksabåten” Juno” leverer masse fin skrei, lever og rogn til Hovden Fiskeindustri, avd Straumsjøen 2

Årets fiske har gitt gode resultater til tross for turbulent start.

Foto: Bjørnar Hansen

Fiskesesongen i nord fikk en tøff start, og fiskerne fryktet økonomiske tap. Men etterhvert stilnet havet, og fiskerne satte i gang en langspurt mot en mulig inntektsrekord.

Inntektene har passert fjoråret, og har 3.2 milliarder i samlet verdi. Det er ikke rekordhøye inntekter, men med tanke på at vi ligger bak fjorårets kvantum har det vært svært gode verdier, forteller administrerende direktør i Norges Råfisklag, Trygve Myrvang.

Trygve Myrvang

Administrerende direktør i Norges Råfisklag, Trygve Myrvang.

Foto: Marita Andersen / NRK

Direktøren sier den høye inntekten, til tross for lavere antall fiskefangst, skyldes økonomiske forhold.

– Vi ser at førstehåndsprisene, altså prisen til fiskeren, har økt mellom 15 og 20 prosent. De gode verdiene skyldes rett og slett at fisken har vært ettertraktet i markedet, forteller Myrvang.

Nye trender

I år har fiskeriene skapt to nye trender. Fersk torsk har fått fotfeste i utlandet, og fiskerne

Styreleder i Nordland Fylkesfiskarlag, Hilmar Olav Sivertsen

Leder for Nordland fylkes Fiskarlag, Hilmar Olav Sivertsen, er fornøyd med årets inntekter.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

på Helgeland har fått opplevd lofotfisket på hjemmebane.

– Tidligere år har fiskerne måtte vært delvis utenfor Røst og i Lofoten, mens i år har de fleste kunne holdt seg rett utenfor hjemmene sine for å få fisket opp kvoten sin, forteller leder i Nordland fylkes Fiskarlag, Hilmar Olav Sivertsen.

Sivertsen poengterer at fiskegleden øker når forholdene legger til rette for det.

– Det er gøy å være fisker når det blir sånn, sier Sivertsen.

Produseres i utlandet

Noe annet som er nytt er at fersk torsk har fått fotfeste i utlandet, noe Råfisklaget forklarer er på grunn av den nye skreimerkeordningen.

– Råfisklaget og Sjømatrådet har jobbet med en ny ordning, og skreien som merkevare har blitt mer ettertraktet i deler av Europa, forteller Myrvang.

Konsumenter og kunder i Europa er på jakt etter skreien, og mye av ferskfisken blir produsert i utlandet.

– På grunn av økt etterspørsel i Europa har en god del ferskfisk blitt sendt ut og produsert i utlandet, forteller Myrvang.

Direktøren mener den utenlandske produksjonen skyldes flere ting, men særlig økonomiske forhold.

– Som følge av de høye kvotene har vi dårlig kapasitet i Norge til å produsere her, forklarer Myrvang.