Hopp til innhold

Fire smarte tips når hjelpen er langt unna

Når ulykken skjer langt unna medisinsk utstyr kan greiner, presenning og kraftig tape være redningen. – Det gjelder å tenke utenfor boksen, sier overlege.

Kurs i villmarksmedisin

Helsepersonell fikk nylig opplæring i såkalt villmarksmedisin i Narvik. Her pakkes pasienten inn med presenning og tau for å hindre nedkjøling.

Foto: AWLS Narvik

– De aller første tiltakene som blir gjort i forbindelse med en skade er svært viktig. Den grunnleggende hjerte-lungeredningen er uansett det aller viktigste og skal ikke fravikes, forteller overlege i Narvik, Sverre Håkon Evju.

Samtidig kan du ikke ta med deg ambulansen på ryggen når du er ute i naturen. Derfor gjelder det å være kreativ og tenke utenfor boksen.

Evju er kursleder i villmarksmedisin, et kurs som lærer helsepersonell å håndtere skader som inntreffer der vanlig medisinsk utstyr ikke er innen rekkevidde.

Årets Nordlending 2015

Sverre Håkon Evju er overlege ved legevakten i Narvik og Kursholder i villmarksmedisin.

Foto: Kari Skeie

Nylig fikk helsepersonell fra inn- og utland en innføring i denne type behandling i Narvik-fjellet. Totalt har drøyt 300 helsearbeidere fått opplæring i villmarksmedisin.

– Flere og flere ulykker skjer i naturen. Dette er faglig dyktige helsearbeidere som trener mye innendørs eller i nærheten av teknisk utstyr, men forskjellen er stor når ulykken skjer utendørs og langt unna hjelpemidlene, sier Evju, som har holdt på med villmarksmedisin i fem år.

Sammen med lege og kursleder Benjamin Lischner har han satt opp fire tips til behandling av skader som inntreffer ute i naturen - tips som kan gjelde for alle:

1. Bruk duct tape

Villmarksmedisin Narvik

Kraftig tape kan brukes til å stabilisere brudd som skjer ute i naturen.

Foto: AWLS Narvik

Kraftig tape kan brukes til å stabilisere et brudd eller tette åpne sår i kombinasjon med andre hjelpemidler.

– Ordentlig duct tape, eller sølvtape, er gull verdt. Det er veldig anvendelig, og kan blant annet brukes til å stabilisere brudd, sier Sverre Håkon Evju.

– Dette er noe mange har tilgjengelig i bilen. I kombinasjon med et vanlig ukeblad kan du for eksempel lage provisorisk gips. Det fungerer også veldig bra til å stenge åpne sår, utdyper Benjamin Lischner.

2. Lag en «Burrito wrap»

Å forhindre at pasienten blir nedkjølt kan utgjøre en stor forskjell når hjelpen er langt unna. Her kan soveposen eller en presenning komme godt med, forklarer kursdeltakerne.

Det kan brukes til å pakke inn pasienten som en «burrito» inntil luftambulansen kommer.

– Nedkjøling kan i utgangspunktet forverre en skade dramatisk. For det første kan pasienten bli forvirret, for det andre blir blodet tynnere. Det gjør at en liten blødning kan bli mindre kontrollerbar og en ufarlig skade kan bli farlig, utdyper Evju.

3. Lag en provisorisk båre

Kurs i villmarksmedisin Narvik

Presenning, duct tape og treplanker utgjør en provisorisk båre til å frakte en pasient ved lange avstander.

Foto: AWLS Narvik

Også her kan soveposen eller presenningen komme til nytte. Har du ski med deg kan disse kombineres til en provisorisk båre for å frakte pasienten hvis det blir nødvendig.

– Dersom pasienten kan gå, skal vedkommende som hovedregel få gå. Noen ganger er det derimot nødvendig å forflytte pasienten ut av et område, for eksempel på grunn av farlig terreng, påpeker Evju.

– Her kan også greiner som du finner ute i naturen brukes, legger han til.

4. Ryggsekk for transport

Kurs i villmarksmedisin Narvik

På denne måten kan ryggsekken brukes til å frakte pasienten dersom det er nødvendig.

Foto: AWLS Narvik

Hvis en provisorisk båre enten ikke er tilgjengelig eller tungvint å håndtere, kan en ryggsekk være løsningen.

Lag et hull i bunnen av sekken, få pasienten oppi og ta sekken på ryggen.

– Dersom pasienten må ut av området er dette en mulighet. Men her gjelder de samme reglene som i punktet over, sier Evju og understreker at den grunnleggende hjerte-lungeredningen uansett er den aller viktigste.