Hopp til innhold

Havforsker: – Guleste torsken jeg har sett

Da fiskerne på båten «Skolmen» dro opp dagens fangst, gjorde de store øyne. Den ene torsken var nemlig gul som en sitron.

Gulltorsken

«Gulltorsken» som ble tatt i Vesterålen er svært sjelden kost for havforskerne.

Foto: Alexander Olsen

Mandag fikk snurrevadbåten «Skolmen» med skipper Rune Solvang en gul torsk i Bleiksegga i Vesterålen, skriver Lofotposten.

– Jeg har aldri sett maken. Det har ingen av oss om bord. Det er særdeles uvanlig. Noen har litt flekker her og der, men en helt gul torsk har jeg aldri sett, sier Solvang til NRK.no.

Farge i hverdagen

Mannskapet om bord snurrevadbåten «Skolmen» med skipper Rune Solvang

Mannskapet om bord snurrevadbåten «Skolmen»

Foto: Alexander Olsen

Fiskerne fra Lofoten tenkte først at det var en albinofisk, men etter å ha dratt den om bord, kunne de se at den var gul som en sitron.

– Vi ser mye torsk, så det var artig å få litt farge i hverdagen. Vi trodde vi hadde fått gulltorsken, ler Solvang.

I Bergen jubler havforskerne over det sjeldne funnet.

– Dette er den guleste torsken jeg har sett. Det er ganske sjelden at torsken er helt uten mørke pigmenter, sier en entusiastisk Egil Karlsbakk ved Havforskningsinstituttet.

Ikke syk

Karlsbakk er sykdomsforsker hos instituttet i Bergen og kan fortelle at fisken ikke ser syk eller forurenset ut.

– Hvis den er fersk og fin må det være en pigmenteringsfeil. Torskene har normalt hvite, gule, røde og svarte pigmentceller i huden sin. Her ser det ut til at både de svarte og røde er borte.

Torskens pigmentceller kan dra seg sammen og bli veldig små, da kan torsken skifte farge.

– Den har blant annet en annen farge om natten, litt mørkere med tverrstriper. Den kan også bli ekstra gul eller rød av å spise krepsdyr, for eksempel reker, forteller Karlsbakk.

Ble sendt til slakt

Til tross for den spesielle fargen, ble ikke «Gulltorsken» forskjellsbehandlet.

– Den var feit og fin, og veldig pen. Den ble levert sammen med resten av fangsten. Den havner nok på et matbord et eller annet sted. Kjøttet var fint og så helt vanlig ut, forklarer skipper Rune Solvang.

Og havforsker Egil Karlsbakk tror den gule torsken kan spises med god samvittighet.

– Den er nok like god som annen torsk.

Om gul torsk kan bli en delikatesse, vil havforskeren ikke svare på.

– Men vi ønsker at folk rapporterer det til oss hvis de finner flere gule torsk.

Rød torsk

Torsken kan også være rød, slik som denne Taretorsken. Den er utbredt langs kysten. Denne karen ble fanget i Saltstraumen i juli 2013.

Foto: Karl-Gustaf Lundström