Hopp til innhold

Ferga klarer ikke å legge til når det er fjære

Skal du reise mellom Tomma og Nesna i Nordland bør du vente på flo. Hvis ikke må du la bilen stå igjen.

Fergeleiet på Tomma i Nesna kommune

Ferga mellom Tomma og Nesna kan ikke lenger gå som normalt fordi båten står i fare for å berøre sandgrunnen ved fjære sjø. – Uholdbart, sier Merethe Pettersen.

Foto: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus

I mange år har Merethe Pettersen pendlet mellom Tomma og Nesna i forbindelse med sin jobb på Coop Nesna.

Men fredag i forrige uke fikk hun og andre sambygdinger beskjed om at ferga ikke lenger kunne ankomme fergeleiet på enkelte avganger. Årsaken er at båten vil berøre sandgrunnen når det er fjære, skriver Rana Blad.

– Det er uholdbart, sier Pettersen til NRK.

Hun reagerer på dårlig informasjon i forkant, og at Statens vegvesen ikke har gjort nødvendig arbeid for å hindre at en slik situasjon skulle oppstå.

– Ferga går ikke lenger inn til fergebåsen når det er fjære, og vi må derfor klatre om bord og sette bilen igjen. Jeg er bekymret for at ferga vil slutte å gå helt om ikke noe gjøres, fastslår hun.

– Dårlig informasjon

Fergeleiet å Tomma i Nesna kommune

– Ferga går ikke lenger inn til fergebåsen når det er fjære, og vi må derfor klatre om bord og sette bilen igjen, forklarer Merethe Pettersen.

Foto: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus

Informasjonen har pendlerne fått fra et oppslag på ferga. Der står det at 29 avganger mellom 2. og 23. februar er berørt.

Ordfører Marit Bye (H) i Nesna kommune forteller at hun har fått mange telefoner fra frustrerte innbyggere de siste dagene.

Ordfører Marit Bye i Nesna (H)

Ordfører Marit Bye (H) har fått mange telefoner fra frustrerte innbyggere de siste dagene.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Før var det kun «MF Petter Dass» som var berørt på grunn av sin størrelse. Nå kan heller ikke den vanlige ferga gå som normalt, sier Bye, og legger til at problemene har vært kjent siden november i fjor.

Ordføreren opplever informasjonen fra vegvesenet som mangelfull.

– Jeg har fått beskjed at de skal løse problemene, men har ikke fått vite noe om fremdriftsplan. Det reagerer jeg på.

– Hva er konsekvensene?

– Konsekvensene er store for de som er avhengig av ferga. Folk som skal på jobb og skole er berørt. Det samme gjelder post, melkebil og så videre.

Venter på tillatelser

Lars Petter Kaski

Seksjonsleder Lars Petter Kaski i Statens vegvesen, Region Nord.

Foto: Privat

Seksjonsleder Lars Petter Klette Kaski i Statens vegvesen forteller at de må få på plass nødvendige tillatelser fra Fylkesmannen først før de kan gå i gang med å utbedre problemet.

– Årsaken til at dette problemet har oppstått akkurat nå, har blant annet med månen å gjøre, at fjæra blir lavere enn vanlig.

Ifølge månekalenderen er det fullmåne i dag, 5. februar. Seksjonssjef Tor Tørresen i Kartverkets sjødivisjon forklarer at effekten av flo- og fjære blir større ved ny- og fullmåne fordi sol og måne trekker i samme retning. Han tror vannstanden først vil begynne å øke over helgen.

– Kan informere bedre

Seksjonslederen i Statens vegvesen forsikrer om at de vil gå i gang med å fikse problemet så snart de har fått svar fra Fylkesmannen.

– Ordføreren reagerer også på manglende informasjon?

– Det er klart at dette er en ubehagelig situasjon for de berørte. Vi kan sikkert bli bedre på å informere også.

Nesna