Hopp til innhold

Fem av 28 bønder mistet støtte

Mattilsynet har varslet om 28 nordlandsbønder, men kun fem av dem har mistet offentlige tilskudd.

Ku på bås

Fem nordlandsbønder har fått trukket støtte på grunn av brudd på dyrevelferdsloven siden 2014.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I 2014 innførte Mattilsynet, Statens Landbruksforvaltning og kommunene nye rutiner for gjensidig varsling i dyrevernsaker. Bakgrunnen var at Staten ikke lenger vil sponse driften til bønder som bryter regelverket. For å luke ut aktører som driver uforsvarlig kan støtten deres trekkes.

– I fjor mottok vi 18 saker totalt og så langt i 2015 har vi mottatt ti saker fra Mattilsynet, sier Landsbruksdirektør hos Fylkesmannen i Nordland, Monica Iveland.

Selv om Mattilsynet i Nordland så langt har varslet om 28 saker er det kun fem som har fått trukket offentlige tilskudd.

– Ulik alvorlighetsgrad

Monica Iveland, Fylkesmannen i Nordland

Monica Iveland, Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Nordland.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

– Årsaken til det er kort fortalt at alvorlighetsgraden i de ulike saken varierer såpass mye, forklarer seksjonsleder hos Fylkesmannen, Andreas Sletten.

I sum er det avkortet ca 1,5 millioner kroner hos de fem landbruksforetakene i Nordland.

– Det er en god del saker hvor det blir rapportert om ting som ikke er akutte. I ett tilfelle ble det løst med at pengene ble holdt tilbake inntil forholdene var utbedret. Det meste ordnes når Mattilsynet pålegger dem å rydde opp, sier Sletten.

– Dette er saker vi bruker mye tid på

Den minste summen som har blitt avkortet blant de fem bøndene er på 46 000 kroner. Den største på ca. 980 000 kroner.

Sletten sier det er skjønn som legges til grunn for hvor mye som blir avkortet.

– Dette er saker vi bruker mye tid på og vi vurderer alvorlighetsgraden nøye. I tillegg er det jo slik at bøndene ikke får like mye støtte. De største får mer enn de minste og dette speiles også i hvor mye de blir fratatt, sier Sletten.

Så langt har tre av avkortingsvedtakene blitt påklaget. Alle av samme landbruksforetak.

– Noen har lagt ned driften

I og med at det er svært store variasjoner i tilskuddsbeløp er også konsekvensene for bøndene veldig ulike, sier Landbruksdirektør Iveland.

– I noen tilfeller har det vært snakk om foretak som har lagt ned driften, i andre tilfeller har det foregått eierskifte underveis. Andre har raskt rettet opp brudd på regelverket og driver nå i henhold til reglene.

– Alt i alt mener vi at dette har bidratt til bedre dyrevelferd og korrekt bruk av statlige midler, sier Iveland.