Hopp til innhold

Får ikke adoptere surrogattvillinger

Adopsjonsmyndighetene vil ikke behandle Kari Ann Voldens (42) søknad om å adoptere sine to surrogat-tvillinger. – Barna behandles som en pakke, sier den fortvilte moren.

Kari Ann Volden og tvillingene

FANGET I INDIA: Kari Ann Volden har vært i India i over sju måneder. Nå ser det ut for at det kan bli enda lenger.

Foto: Aase Juul

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Aase Juul og Mikael Volden

Aase Juul er engasjert i barnehjemsarbeid i India i mange år. Her sammen med Mikael.

Foto: Privat

Kari Ann Volden tar avslaget fra Barne- ungdoms- og familietaten svært tungt.

– Bufetat mener at jeg skal levere Mikael og Adrian til et indisk barnehjem som nesten ikke har midler til å drive barnehjem, og reise til Norge som om ingenting har hendt. De behandler guttene som en hvilken som helst «pakke». Og dette er mennesker som jobber med barn, og skal være til for barna. Er det til Mikael og Adrians beste at mammaen blir tatt fra dem, skriver Kari Ann Volden på Facebook-siden sin.

Hun bor nå i en liten leilighet i Calangute i Goa. Mikael og Adrian er snart åtte måneder, og to aktive små gutter.

Klager videre

Bufetat har opprettholdt sitt vedtak fra 4. august. Nå sendes saken til klageorganet, som er Bufdirektoratet ved regjeringen.

– Bufetat anfører at de har vektlagt disse to barnas hensyn. Det er vi sterkt uenig i. I vedtaket er det vektlagt de allmennpreventive hensyn i forhold til framtidige barn. Jeg kan ikke se at Bufetat har tatt en nøye vurdering i forhold til disse to konkrete barna og deres behov. Nå håper vi klageorganet vil se på saken med friske øyne, sier Voldens bistandsadvokat Hilde Guldbakke.

Guldbakke understreker at saken er vanskelig.

– Vi befinner oss i et lovtomt rom, og mange hensyn som skal ivaretas, sier hun.

– Ingen nye momenter

Aase Mathilde Kopperud, avdelingsdirektør i Bufetat, region øst, vil ikke kommentere begrunnelsen for vedtaket av hensynet til taushetsplikt.

– Men vi kan ikke se at det i klagen har kommet frem momenter som gir oss grunn til å gjøre om på vedtaket. Derfor sendes sendes denne klagen videre til klagebehandling i Bufdirektoratet og så blir det opp til dem hvordan de vil vurdere denne saken, enten opprettholde vedtaket eller omgjøre det, sier Kopperud.

Hvor ofte skjer det at Bufdirektoratet gjør om vedtak som dere har fattet?

– Det er vanskelig å si, for det varierer fra sak til sak. I denne saken kan jeg ikke forskuttere noe som helst. Det er opp til Bufdirektoratet å gjøre en vurdering på bakgrunn av vår saksbehandling og vedtak, og det som er anført i klagen fra Voldens bistandsavokat, sier Kopperud.

– Hjerteløst av myndighetene

Aase Juul har i flere år vært engasjert i barnehjemsarbeid i India, og har besøkt Kari Ann Volden i Goa. Her møtte hun en fortvilt mor i en svært vanskelig situasjon.

– For Kari Ann og guttene føles det som at de sitter i husarrest. Det har de gjort i nesten åtte måneder, uten mulighet til å gå ut. Nå er det på tide at norske myndigheter viser litt menneskelige hensyn, for å finne en løsning i saken, sier hun til NRK.no, og legger til:

Kari Ann Volden elsker Mikael og Adrian over alt i verden, og hun kommer aldri til å forlate barna sine i India. Den eneste løsningen for henne vil være å søke permanent opphold i India. Men hva skal hun leve av der?, spør Aase Juul.

Hun kjenner situasjonen ved indiske barnehjem godt.

– India har tusenvis av barnehjem, men kun et fåtall av dem får statlig støtte. Alle barnehjemmene jeg har besøkt har hatt svært dårlig standard, og få ressurser. Det kan være 3-4 ansatte på 40-50 barn. Her får de mat, klær og skolegang, men ellers er det mer en oppbevaringsplass. Det er heller ikke lett å finne adoptivforeldre til barn, med mindre de er nyfødte. På grunn av de tusener av barn som blir forlatt av foreldrene, er de fleste barnehjem overfylte. Søster Nirmala på barnehjemmet Seva Trust sier: «Vi kan gi barna mat, klær og skolegang, men vi kan aldri erstatte en mor», forteller hun til NRK.no.

Ikke biologisk mamma

De to guttene ble født av en indisk surrogatmor 24. januar i år, og både sæd og eggceller kom fra donorer. Da det viste seg at Volden ikke hadde donert eggene selv, avviste barne- ungdoms og familieetaten å behandle adopsjonssøknaden.

Klaget på avslaget

Mikael og Adrian Volden

Mikael og Adrian er blitt sju måender gamle, her i full sving med nye gåstoler i sitt midlertidige hjem i Goa.

Foto: Aase Juul

Volden leverte for to uker siden inn en klage til Barne- ungdoms- og familieetaten på avslaget. I går kom altså avslaget om å se på søknaden på nytt.

– Konsekvensene for Adrian Rene og Mikael Andreas Volden er å bli overlatt til indisk barnehjem om det overhodet finnes barnehjem som vil ta imot de. India er en stat som har nok av foreldreløse barn fra før. Barnas skjebne uten Kari Ann Volden er katastrofal. Om hun skulle greie og skaffe noen som kan adoptere de vil det uansett ble et traume. Barna har over flere måneder, hele sitt korte liv, knyttet seg til henne som psykologisk mor, sier Voldens bistandsadvokat Hilde Guldbakke.

Fra slummen i Goa

Fra slummen i Goa.

Foto: Aase Juul