Hopp til innhold

Færre bønder lager kortreist mat

Kortreist mat blir stadig mer populært. Likevel blir det stadig færre bønder som lager kortreist mat.

Færre bønder produserer kortreist mat

Potetbonden Harald Stokland er en av stadig færre bønder som dyrker grønnsaker til lokalsamfunnet sitt.

Harald Stokland har vært potet- og gulrotbonde siden 1959. Han sier problemet er å komme inn i de store kjedene.

– Gårdsutsalget tar av, det går bedre og bedre. Men det er vanskelig å komme inn i de store kjedene. Der skal de helst ha stort volum, sier Stokland.

For seks år siden var han en av seks grønnsaksbønder i Valnesfjord. Nå er de bare to igjen.

– Det er ikke det at vi ikke har satsa. Vi har tatt i det vi har maktet, sier han.

Vanskelig struktur

Forbrukerne vil ha kortreist mat, mener forsker Ingrid Roaldsen, hos Nordlandsforskning.

– Vi har over flere år sett at etterspørselen etter kortreist mat øker. Det kan vi se på Tines melkekartonger som viser at melka vi i Nord-Norge drikker faktisk kommer fra nordnorske kyr. Et annet eksempel er bondens marked hvor folk kjøper lokal mat, sier forskeren.

På tross av dette blir det færre bønder som lager kortreist mat.

– Etterspørselen etter kortreist mat øker, samtidig som produsentene faller fra, sier Roaldsen.

En del av problemet er at systemet rundt bøndene er vanskelig.

– Samvirkesystemet er laget for store volum. Det er en utfordring når bøndene leverer små volum og det gir en del utfordringer når det gjelder kvalitet, sier Roaldsen.

(saken fortsetter under bildet)

Ingrid Roaldsen, forsker ved Universitetet i Nordland

Kortreist mat fra Nord-Norge er bedre, mener forsker Ingrid Roaldsen, hos Nordlandsforskning.

Foto: Håvard Karlsen

Kan bli bedre

Administrerende direktør i Coop Nordland, Lars Arve Jacobsen sier både produsentene og kjedene kan gjøre mer.

– Det er litt lite produsenter, og de burde kanskje satse litt mer. Men vi på vår side kunne sette av hylleplass til lokalprodusert mat, sier Jacobsen.

Han sier krav fra mattilsynet kan være vanskelig for små aktører.

– Kravet til matsikkerhet i dag er veldig høyt. Vi må tilstrebe og ha de strengeste systemene for at maten vi selger skal tilfredsstille kravene fra mattilsynet. Da må man gjennom et godkjenningssystem som for noen lokalprodusenter kan virke litt omfattende, sier Jacobsen.

(saken fortsetter under bildet)

Lars Arve Jakobsen

Administrerende direktør Lars Arve Jacobsen i Coop Nordland mener kjedene kan hjelpe til ved å sette av hylleplass til kortreist mat.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Kortreist mat bedre

Ifølge Ingrid Roaldsen er det kvalitetsforskjeller på nordnorsk mat og annen.

– For eksempel er gulrøtter produsert i Nord-Norge søtere enn andre. Det kommer av den korte vekstsesongen, sier forskeren.

Også lammekjøtt er bedre i nord mener Roaldsen.

– Kjøtt fra lam i Nord-Norge har spesiell sammensetning av gunstige fettsyrer, sier Roaldsen.