MS Midnatsol - MS Midnatsol seiler fortsatt, men Hurtigruten er truet. Nå vil ESA granske avtalen Hurtigruten har inngått med staten. - Foto: Atle Markeng / NRK

MS Midnatsol seiler fortsatt, men Hurtigruten er truet. Nå vil ESA granske avtalen Hurtigruten har inngått med staten.

Foto: Atle Markeng / NRK

ESA vil granske Hurtigruten

EFTAs overvåkningsorgan ESA vil se på om Hurtigruten fikk økonomisk hjelp som kan betraktes som ulovlig statsstøtte.

Før nyttår inngikk staten og Hurtigruten en ny avtale, der rederiet fikk 125 millioner kroner mer i støtte fra staten.

Overvåkningsorgaet ESA vil se nærmere på saken. Det sier direktør i avdelinga for konkurranse og statligsstøtte, Per Andreas Bjørgan.

- I denne situasjonen her, hvor staten øker vederlaget vesentlig, og ikke har en anbudskonkurranse først, så oppstår spørsmålet om Hurtigruten mottar for mye kompensasjon for denne tjenesten. Og gjør de det, så kan det være spørsmål om statsstøtte.

ESA har sendt et brev til norske myndigheter, som staten vil svare på i slutten av måneden.

Må betale markedspris

Ved kjøp av en almennyttig tjeneste, som transport av passasjerer og gods langs kysten, skal ikke staten betale mer enn markedspris. Derfor er det normalt å holde anbudskonkurranse for å fastsette denne prisen.

- Når staten ikke holdt en anbudskonkuranse, må vi se på Hurtigrutens kostnader, og så må man inkludere en rimelig profitt. Hvis vederlaget fra staten overgår det, så vil det kunne innebære at det blir gitt statsstøtte, sier Bjørgan.

Hurtigruten vant anbudskonkurransen om transporttjenester langs kysten i 2004. Men selskapet er i økonomisk krise, og hurtigruteskipene "Nordlys" og "Nordnorge" er tatt ut av drift.

Les: Klarer ikke å kutte kostnader

Bjørgan vil ikke spekulere i om den nye millionavtalen med staten kan defineres som statsstøtte. Men staten hadde unngått mistanke, om den hadde arrangert en ny anbudskonkurranse, forteller han.

- Hvis Norge hadde arrangert en ny anbudskonkurranse, og gitt oppdraget til den med det beste tilbudet, så ville det ekskludert mulig statsstøtte. Da hadde vi ikke hatt noen grunn til å se nærmere på saken.

Flere nyheter

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Banen i Hanarøy idrettshall ble to meter for kort
Raymond Kolbjörnsen har brukt denne uken på å lage denne spektakulære nordlysvideoen.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her