Hopp til innhold

ESA gransker Helse Nord

EFTAs overvåkingsorgan skal undersøke om Helse Nords innkjøp av IT-tjenester fra selskapet Dips uten anbud, var et brudd på EØS-avtalen.

Helse Nord

Helse Nord, som blant annet er eier av Nordlandssykehuset, Universitetssykehuset i Nord-Norge, og Finnmarkssykehuset blir nå gransket av ESA.

Foto: Helse Nord

ESA, som er EFTAs overvåkingsorgan og som skal sørge for at bestemmelsene i EØS-avtalen følges, har på eget initiativ opprettet undersøkelsessak mot Norge for brudd på reglementet om offentlige anskaffelser, melder TV 2.

Kanalen avslørte i februar at Helse Nord brøt loven da det ble tegnet kontrakt med IT-selskapet Dips, til tross for at foretaket ble advart av to advokatfirmaer og ett konsulentselskap.

Tidlig på 2000-tallet ønsket Helse Nord å inngå en rammeavtale med IT-selskapet, som leverer elektroniske pasientjournaler til sykehus.

Alle statlige selskaper er lovpålagt å konkurranseutsette store innkjøp, men Helse Nord valgte likevel å ikke utlyse en anbudskonkurranse.

– Vil bidra med informasjon

Kristian Fanghol

Kommunikasjonsdirektør Kristian Fanghol i Helse Nord.

Foto: Helse Nord

Kommunikasjonsdirektør Kristian Fanghol i Helse Nord forteller til NRK at de vil bidra med den informasjonen som trenges for å få avklart de spørsmålene som ESA har.

– Konsekvensene er usikre. Dersom ESA finner ut noe under undersøkelsene, så vil de kunne opprette en sak. Da kan det være alt fra at regelverket ikke er godt nok, til at det i verste fall kan være snakk om at kontraktene er ulovlig inngått. Men det er langt fram til en slik konklusjon.

– Dere har innrømt at dere inngikk en ulovlig kontrakt i 2003. Har dere tatt noe lærdom av det i etterkant?

– Kontrakten i 2011 var utlyst. Da var det konkurranse på alle områder, og det var gjennomført en god prosess, etter vår mening. Så det som skjedde i 2003 fikk konsekvenser for vårt arbeid i 2011.

– Får dette konsekvenser for de kontraktene dere har gående i dag?

– Nei, etter vår vurdering anser vi det som lite sannsynlig. Men det er en mulighet, dersom det skulle avdekkes å ha skjedd noe som ikke er i tråd i regelverket. Men vi tror ikke det blir konklusjonen.