Hopp til innhold

Krigsmuseum fikk tilbake stjålet nazi-våpen

Tre «kjenninger» av politiet er siktet for grovt tyveri etter de stjal rundt 20 våpen og andre verdifulle gjenstander fra andre verdenskrig.

Stjålne krigsvåpen tilbake i Krigsmuseet

Dette våpenet en såkalt drilling, var om bord i det tyske slagskipet «Tirpitz», forteller museumsdirektør Eystein Markusson som er glad det kom til rette igjen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Natt til mandag 23. juni brøt frekke tyver seg inn i Krigsmuseet i Narvik sentrum og stjal rundt 20 våpen og flere krigsmedaljer fra utstillingen. I tillegg til mellom 10.000 og 15.000 kroner fra museets omsetning.

Et par dager etter ble tre «såkalte» kjenninger av politiet pågrepet, og innrømmet at de var ute etter å tjene penger på de stjålne gjenstandene.

I dag fikk museet og direktør Eystein Markusson, tilbake nesten alt tyvegodset av politiet.

– I dag har vi hengt opp og lagt tilbake alle våpnene og medaljene. Det meste er sånn høvelig tilbake til normalen her nå, sier Markusson til NRK.no.

Direktøren forteller videre at gjenstandene er i god stand og uten skader etter å ha vært ute på en liten «luftetur».

– Alle gjenstandene vi har danner et helhetsbilde, så at de er tilbake nå er veldig godt, sier en lettet museumsdirektør.

Innbrudd på Krigsmuseet i Narvik

HER HANG DET PISTOLER: Da de ansatte ved Krigsmuseet i Narvik kom på jobb morgenen etter innbruddet, så veggene slik ut.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Saken er oppklart

Politiet fant tyvegodset gjemt på ulike steder i Narvik sentrum og tre menn i alderen fra 27 til 43 år er siktet for grovt tyveri etter innbruddet.

– Vi regner saken som oppklart, sier politibetjent Torgeir Harlund ved Narvik politistasjon til NRK.no.

En mann i slutten av 20-årene sitter varetektsfengslet i fire uker på grunn av fare for gjentakelse, mens de to andre er løslatt.

Anonym våpeneier

Blant de stjålne gjenstandene var blant annet pistoler, rifler og et sjelden «drilling» – et gammeldags kombivåpen, som er en hagle og en rifle i ett og samme våpen.

Og spesielt sistnevnte var museumsdirektør Eystein Markusson glad for å få tilbake. Dette var et velferdsvåpen på slagskipet «Tirpitz», som nå trolig er verdt flere hundre tusen kroner.

– Denne finnes det bare to igjen av i verden. Vi er derfor strålende fornøyd med den jobben politiet har gjort, sa Markusson til NRK.no samme dag som tyvene ble tatt.

Eieren som ønsker å være anonym har i samarbeid med museet fått jaktvåpenet taksert.

– Det er svært verdifullt. Et konservativt anslag på denne type våpen ligger på noen hundre tusen kroner. Men det blir som å anslå verdien på et kunstverk – det avhenger av hva en kjøper er villig til å betale, forteller direktøren.

Våpnene er samlerobjekt, og var plomberte, og hadde derfor ingen verdi som våpen.

(saken fortsetter under)

Sjeldent krigsvåpen tilbake hos Krigsmuseet

Våpenet av typen Gebrüder Merkel drilling var ifølge musemumsdirektøren admiralen på «Tirpitz» sitt eget velferdsvåpen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Vil sikre museet bedre

– Jeg er veldig glad for at det gikk bra til slutt og at de som tok seg inn her er tatt, men det er likevel trist at det i det hele tatt skjedde.

I tillegg til skader på inventar og knuste glassmonter er det en gjenstand som ikke er kommet til rette.

– Vi mangler en dolk merket med et hakekors. Den tilhørte tyske Røde Kors-folk under krigen og er en litt spesiell, tveegget kniv, forteller Markusson.

Krigsmuseet i Narvik startet umiddelbart etter innbruddet med å sikre bygget bedre. Markusson innrømmer at sikkerheten ikke har vært på topp.

– Bygget var låst og det samme var montrene. I tillegg har vi alarm, men den har opplagt ikke vært god nok. Som et umiddelbart tiltak går vi gjennom våre sikkerhetsrutiner og monterer ny alarm.

– I tillegg skal vi bestille utstyr som gjør at vi kan sikre enkeltobjekter ekstra godt, sier Markusson.

I mars 2016 flytter Krigsmuseet i Narvik inn i et nytt bygg.

– En juvel av et våpen

Tidligere redaktør for Norges største jaktblad Rolf Østrem, som er interessert i gamle krigsvåpen bekrefter at drillingen er et svært spesielt våpen.

– De fleste drillinger har to hagleløp og ett rifleløp, men det finnes noen få – med to rifleløp og ett hagleløp. Drillinger produseres og selges fortsatt, og de er fortsatt blant de mest jålete, forseggjorte og dyreste, våpen som kan kjøpes, sier han til NRK.no.