Hopp til innhold

Dykkere strømmer til skipsvrak: Frykter krigsgrav blir ødelagt

I fjor ble forbudet mot å dykke ved krigsskipene «Eidsvold» og «Norge» i Narvik havn opphevet. Nå stimer det så mange dykkere rundt skipene at Nordland fylkeskommune mener gravfreden er forstyrret.

torpedoskipet Norge

Det har siden 1999 vært forbudt å dykke nærmere enn 100 meter fra vrakene av panserskipene «Eidsvold» og «Norge» i Narvik havn, men nå er forbudet opphevet.

Foto: Frank Bang

På morgenen den 9. april 1940, angrep tyske marinefartøy de norske panserskipene «Eidsvold» og «Norge» i Narvik havn.

I løpet av minutter ble de norske skipene senket. 109 mann fra «Norge» omkom, mens 186 av mannskapet til «Eidsvold» mistet livet, mange ble aldri hentet opp fra havet.

Siden 1999 har det vært forbudt å dykke nærmere enn 100 meter fra vrakene, men i september i fjor ble forbudet opphevet. Nå har Nordland fylkeskommune merket en økning i antallet dykkere som utforsker skipene.

– Vi har fått inn meldinger fra ulike miljøer som sier at dykkeaktiviteten har økt voldsomt, og at gjenstander skal ha blitt fjernet, forteller Ruth Tove Trang, fagleder for nyere tids kulturminner i Nordland fylkeskommune til Klassekampen, som først omtalte saken.

(artikkelen fortsetter under)

Krigsskipet Norge

I år er det 75 år siden tyskerne senket panserskipet «Norge» i Narvik

Foto: Frank Bang

– Kan krenke gravfreden

Fylkeskommunen har bedt Kulturdepartementet om en avklaring om hvordan såkalte våte krigsgraver skal forvaltes.

– Dykkingen kan forstyrre og krenke gravfreden. Det døde 276 mennesker her under dramatiske omstendigheter. Hvis man hadde vært trygg på at folk bare dykket for å se på vrakene og opptrådte respektfullt overfor krigsgravene, hadde det vært ok. Men det er en risiko her, sier Trang til Klassekampen.

Mangeårig dykker Frank Bang var forrige uke på dykkertur til «Norge»-vraket. Han bekrefter at det har blitt en voldsom økning av dykkere ned til «Norge», men at det er få som dykker til «Eidsvold».

– Eidsvold må du ha en sær interesse for å undersøke, for der er det bare noen skraprester igjen. «Norge» har mange dykket for å se på. Det er et helt spesielt krigsskip, det finnes ikke maken i Nord-Norge, sier han.

– 99 prosent viser respekt

Selv om det de siste månedene har vært mange dykkere i nærheten av vraket i Narvik havn, synes han ikke at det er noe problem at mange døde ombord på skipet, så lenge dykkerne viser respekt.

– 99 prosent av oss svømmer bare ved siden av båten og rører ingenting. Vi viser den samme respekten som når man går på en kirkegård. Selvfølgelig finnes det et lite mindretall som vil stjele gjenstander. Men myndigheten bør heller ha fokus på å ta disse, framfor alle oss som viser hensyn, sier Bang.

50 år siden Tysklands okkupasjon av Norge, 9. april 1940, og siden panser- 
skipene " Eidsvold " og " Norge " ble senket på havna i Narvik. 3 under- 
vannsshots vraket av " Norge ". ARKIV : Sv/hv shot malmtog passerer. 
Sv/hv still de to panserskipene på havna i 1940. 3 shots øyenvitne Jendal 
ANTONSEN stirrer utover havnebassenget ( var kanonskytter ombord på 
" Norge " ). Nytt sv/hv still panserskipene på havna. Intv. ANTONSEN om 
hendelsene natt til 9. april 1940. Sv/hv still panserskip. Shot hakekors- 
flagg ( nært ). 2 tegninger av senkningen av skipene. EA: Sv/hv shots 
skyting fra skip på havna, 1940. EO: ANTONSEN forts. om senkningen. Zoom 
ut krans foran minnesmerke over omkomne under senkningen, ANTONSEN står ved 
siden av. Nært minnesmerket, 2 shots. Intv. forts. off/on. Nært takke- 
brev til Antonsen fra kong Haakon VII.