Hopp til innhold

Dykker (33) døde – dykkerleder tiltalt for dårlig risikovurdering

En 33 år gammel dykker fra Vadsø omkom da han fikk deler av en stålkonstruksjon over seg mens han utførte arbeid på Tverlandsbrua i august 2013. Nå er innehaveren av dykkerfirmaet tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven.

Tverlandsbrua, Bodø

Det var i august 2013 mannen ble liggende fastklemt på havbunnen under arbeid på Tverlandsbrua utenfor Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Mannen jobbet som dykker ved Tverlandsbrua i Bodø, og kuttet stålkonstruksjoner rundt fem meter under vannoverflaten da han fikk deler av konstruksjonen over seg, og ble liggende fastklemt på havbunnen.

To andre personer i dykkerlaget fikk mannen raskt opp av vannet, startet livreddende førstehjelp, og varslet nødetatene. Mannen ble fraktet til sykehus i Tromsø etter ulykken, men døde på sykehuset en uke senere.

I desember ble det klart at innehaveren av dykkerfirmaet tiltales etter hendelsen. Nå er innholdet i tiltalen klar.

Tiltalt for flere forhold

Tiltalen inneholder i alt fire poster. Tre av disse har en strafferamme på to år, der statsadvokatene mener at det foreligger særlig skjerpende omstendigheter, forteller politiadvokat Margrete Torseter ved Salten politidistrikt, som skal være aktor i saken.

Margrete Torseter, Salten politidistrikt

Margrete Torseter ved Salten politidistrikt.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Det går på at overtredelsene kunne ha medført alvorlig fare for liv eller helse, sier hun.

Torseter forteller at innehaveren av firmaet som avdøde jobbet for er tiltalt for forskjellige overtredelser av arbeidsmiljøloven i forbindelse med hvordan arbeidet ble lagt opp.

Det går blant annet på bemanning, om de var klar nok til øyeblikkelig assistanse og på dokumentasjon og risikovurdering.

Manglet nødvendige kvalifikasjoner

Ifølge tiltalebeslutningen var tiltalte dykkerleder på stedet da hendelsen skjedde, men måtte selv fungere som dykker da 33-åringen kom i klem.

Personen som måtte overta rollen som dykkerleder hadde ikke nødvendige kvalifikasjoner for å fungere som dykkerleder, står det i tiltalebeslutningen.

Videre står det at verken beredskapsdykkeren, eller tiltalte som dykkerleder, hadde dykkerutstyr på seg, og måtte først få på seg dette før avdøde kunne bistås. Dette førte til at avdøde ble liggende lenger i vannet enn han ellers ville gjort, ifølge tiltalebeslutningen.

Det var heller ikke utarbeidet tilstrekkelige sikkerhetsprosedyrer for sikker dykking, ifølge tiltalen.

– En alvorlig sak

Politiadvokat Margrete Torseter forteller at det er en alvorlig sak. Hun har foreløpig ingen formening om hvorvidt tiltalte har handlet uforsvarlig.

– Det vil retten vurdere. Jeg vil presisere at tiltalte ikke er tiltalt for å ha forårsaket dykkeren sin død eller for uaktsomt drap, avslutter hun.

NRK har vært i kontakt med dykkerlederen. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Saken skal opp for Salten tingrett 19. - 20. mars.