Hopp til innhold

Slik hyllet dronningen Norges første kvinnelige fjellklatrer

Dronning Sonja besteg i dag Flakstadtinden i Lofoten. Det gjorde hun for å hylle kvinnesaksforkjemperen Gina Krog.

Dronning Sonja besteg i dag Flakstadtinden i Lofoten. Det gjorde hun for å hylle kvinnesaksforkjemperen Gina Krog.

Dronning Sonja før starten på turen opp Gina-løypa. Dronningen besteg i dag den 540 meter høye Flakstadtinden.

I dag ankom Hennes majestet Dronning Sonja til Flakstad i Lofoten i forbindelse med at det er hundre år siden norske kvinner fikk stemmerett.

Der er dronningen for å hylle Gina Krog, høvdingen i norsk kvinnebevegelse og Norges første kvinnelige fjellklatrer.

Dronningen som selv er en aktiv fjellklatrer, ba spesielt om å få komme til Flakstad, hvor Krog ble født i 1847.

– Gina Krog er jo valgt ut som en av fire kvinner som er valgt ut til å representere stemmerettsjubileet. Og det er morsomt at hun er født her på Flakstad, sier dronningen til NRK.no.

– Gina Krog var den beste forkjemper for kvinners rettigheter på alle måter. Hun gikk virkelig i bresjen for kvinners stemmerett, mener dronningen.

Gikk opp Gina-løypa

I Flakstad gikk dronningen opp den nydøpte Gina-løypa som går fra Flakstad prestegård og opp til gapahuken i Flakstadtinden.

Dronningen er ikke ukjent med terrenget i Lofoten, men blir like begeistret hver gang.

– Jeg synes det er kjempeflott. Jeg har gått noen stier i Lofoten, og synes det er et utrolig flott område dere har her.

Dronningen arrangementer under besøket i Lofoten. Programmet omfatter besøk til fotoutstillingen «Kvinnfolk» på Brunstranda, åpning av Gina-løypa med etterfølgende fjelltur til Middagsskaret og avsluttes med en festkonsert i Flakstad kirke.

(artikkelen fortsetter under)

Flakstadtinden i Lofoten

Her er dronningen og hennes turfølge på vei ned Flakstadtinden.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Et perfekt navn

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes er med i arrangementskomiteen til Ungdomslaget Lysbøen, og de synes navnet Gina-løypa på stien opp til Flakstadtinden passer perfekt.

– Krog er født i Flakstad prestegård og like ved der går det en liten løype opp til fjellet og vi tenkte: «Hvorfor ikke lage en løype til hennes ære».

Jusnes mener Krog har betydd mye for norske kvinner.

– Hun trosset all motstand og sto veldig hardt på at stemmerett skulle være for alle kvinner og ikke bare de som hadde penger. Hun var på mange måter den fremste figuren i kampen fra mot 1913.

Gina Krog jobbet hele sitt voksne liv på heltid for kvinnesak. Hun er blitt kalt «stemmerettens mor» og høvdingen i norsk kvinnebevegelse.

I jubileumsåret for stemmerett er hun valgt ut som en av «de fire store» kvinnesakspionerer som former jubileets historiske profil.

Gina Krog levde fra 1847 til 1916. Hun ble tidlig i livet overbevist om at menn og kvinner var like mye verdt, og var de like mye verdt, måtte de også ha like mye å si. Hun var kvinnesaksforkjemper og politiker, og regnes som den allmenne stemmerettens mor.
I dette miniportrettet møter vi henne i 1901. Gina Krog spilles av Arnhild Litleré.

Gina Krog levde fra 1847 til 1916. Hun ble tidlig i livet overbevist om at menn og kvinner var like mye verdt, og var de like mye verdt, måtte de også ha like mye å si. Hun var kvinnesaksforkjemper og politiker, og regnes som den allmenne stemmerettens mor. I dette miniportrettet møter vi henne i 1901. Gina Krog spilles av Arnhild Litleré.