Hopp til innhold

Drapssak uten likfunn: – Krever solid bevisførsel

Når rettssaken mot en nå 36 år gammel gresk sjøoffiser starter i dag, skal påtalemyndigheten forsøke å bevise at han drepte sin ukrainske forlovede og dumpet henne på sjøen eller gjemte henne i skipet.

Ankommer schipol

ANKOMMER SCHIPHOL: På et videoopptak fra et overvåkingskamera ved bagasjebåndet på Schiphol i Amsterdam ser vi at 31-åringen henter bagen sin. Politiet har i dag tiltalt en gresk skipsoffiser for å ha drept henne.

Foto: Gjengitt med tillatelse fra politiet i Amsterdam

– Bevisførselen må være solid og det må være tydelige holdepunkt på at vedkommende er død, sier strafferettsekspert Alf Petter Høgberg.

Lørdag 27. september 2014 ankom en 31-årig kvinne fra Ukraina Schiphol i Amsterdam. Samme kveld går hun om bord i malmskipet «Anangel Explorerer», hvor hennes greske forlovede jobber. Siden har kvinnen vært savnet. Det nederlandske politiet satte marinen inn i søket etter den savnede kvinnen, men hun er fortsatt ikke funnet.

I dag starter rettssaken hvor en 36-årig gresk sjøoffiser står tiltalt for å ha drept sin ukrainske forlovede (31), uten at liket er funnet.

Må ha sikre bevis

Aktorer i saken mot en gresk drapstiltalt mann

Hilde Stoltenberg og Erik Thronæs er aktorer i saken mot den greske mannen.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Påtalemyndigheten mener at drapet skjedde en gang mellom 30. september og 2. oktober om bord på malmskipet «Anangel Explorer». Blodspor med kvinnens DNA ble imidlertid funnet i grekerens lugar da skipet lå ved kai i Narvik. Mannen ble varetektsfengslet og siktet for drap.

Påtalemyndigheten mener de har gode bevis mot mannen, selv uten å ha funnet liket.

– Jeg ønsker ikke å gå ut med hvilket bevis vi har før vi har kommet i gang med rettssaken. Men tiltalebeslutningen er basert på et samlet resultat av etterforskningen. Vi har både taktiske og tekniske bevis, sier Erik Thronæs er en av de to aktorene i saken.

Utfordrende sak

– Dette er en spesiell sak; norske påtalemyndigheter tar ut tiltale mot en utlending som har begått en straffbar handling i utlandet. Det byr på en del komplikasjoner rettslig, sier den tiltaltes forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

Den greske mannens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen

Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Det er ingen som har vært vitne til den påståtte drapshandlingen, men vi har jo en del vitneforklaringer som kan belyse saken. Blant annet om avdøde har reist til Nederland for å møte den tiltalte eller ikke.

Den drapstiltalte sjøoffiseren erkjenner ikke straffskyld, og er skuffet over at det er tatt ut drapstiltale i saken.

– Han har sittet et helt år i varetekt, de siste ni-ti månedene med brev- og besøksforbud. Han har ikke hatt noe kontakt med omverdenen. Han har ventet lenge på en avgjørelse, og er selvsagt skuffet over tiltale, sier mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen i advokatfirmaet Furuholmen, som ber om full frifinnelse.

– Min klient nekter straffskyld og vi vil be om frifinnelse, sier Bergøy Pedersen.

Malmskip

Mannen ble pågrepet om bord i malmskipet «Anangel Explorer» i Narvik 13. oktober i fjor og har siden da sittet i varetekt i Bodø.

Foto: KJELL MIKALSEN / NRK