Hopp til innhold

Disse skapningene finnes rett under båten din

Den erfarne dykkeren Galice Guillaume Hoarau tar undervannsbilder over hele verden. Og for han er Norge og Nordland en fotodestinasjon som utmerker seg.

Skapninger i Mørkvedbukta
Foto: Galice Guillaume Hoarau

Galice Hoarau

Galice Guillaume Hoarau er opprinnelig fra Frankrike, men bor i dag i Nordland.

Foto: Privat

Franskmannen Galice Guillaume Hoarau har drevet med dykking siden han var 15, og startet med undervannsfotografering i år 2000. Siden den gang har han aldri dykket uten å ha med seg fotoutstyr.

I dag bor han i Valnesfjord utenfor Bodø, og jobber som professor ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur hos Universitetet i Nordland. Fotointeressen har bare blitt sterkere etter at han flyttet til Norge, etter å ha bodd i Nederland i 10 år, forteller Hoarau.

– Fotomulighetene i Norge er utmerket, sammenlignet med andre deler av verden. Sikten er ofte veldig bra, og landskapet under vann med tareskog og lignende gir gode muligheter for bruk av både makro og vidvinkel, sier han.

Svømmer med haier og hvaler

Knølhval

Knølhval-kalv i Rangiroa.

Foto: Galice Guillaume Hoarau

I sin ungdom brukte han mye tid i Middelhavet. Siden har han besøkt store deler av verden med fotoutstyret sitt. Deriblant Canada, Norge, Karibien, Filippinene, Indiahavet, Hawaii og Polynesia – for å nevne noen.

– De sterkeste opplevelsene er møter med store sjøpattedyr. Å dykke med haier i Rangiroa var spennende. Men jeg er også veldig fascinert av de små skapningene der Norge, og spesielt Saltstraumen, er fantastisk.

Del av en utstilling

Fra Saltstraumen

Fra Saltstraumen.

Foto: Galice Guillaume Hoarau

I lystbåthavner og andre områder nært land er det ofte et stort mangfold av små dyr, fra reker til maneter og fargerike nakensnegler.

De ni første bildene i albumet øverst i denne saken ble tatt i Mørkvedbukta i Bodø tidligere denne uken, og er en del av en fotoutstilling som Hoarau har kalt «rett under båten». Bilene skal vises under Forskningsdagene 20. september.

På spørsmål om hvilke tips den erfarne undervannsfotografen har til andre som har løst til å prøve seg med foto under vann, svarer Hoarau følgende:

– Dykk mye! For å få gode resultater må du godt fotoutstyr, som dessverre er stort og klumpete. Så at man har dykkerferdigheter er essensielt. Lær hvordan du bruker kameraet på land først, og dykk med noen som kjenner området, avslutter han.

I Saltstraumen utenfor Bodø finner undervannsfotograf Vebjørn Karlsen de merkeligste skapninger og formasjoner, og de mest spennende motivene han kan fange med kameraet.

SE OGSÅ: Dokumentaren «Spøkelset i Saltstraumen» ble sendt på NRK1 i januar i fjor, og ble sett av 588.000.