Hopp til innhold

Dine toalettbesøk kan være verdt 100.000 kroner i året

I USA forsøker et firma å lage forretning av å kjøpe avføring fra folk for å selge til sykehus. – Høres veldig praktisk ut, sier norsk overlege. Men Folkehelseinstituttet er skeptisk.

Mobilbruk på do

Å få betalt for noe man likevel gjør hver dag, og samtidig hjelpe andre mennesker, høres kanskje ut som en drøm. Men nåløyet er trangt.

Foto: Henrik Sundgård

Det er det virale nettstedet Allday.com som skriver om det noe spesielle konseptet, som non-profitt-organisasjonen OpenBiome står bak. Selskapets forretningsidé er enkelt forklart å tilby sykehus friske avføringsprøver for klinisk bruk.

Ifølge Time betaler selskapet 40 USD (i overkant av 300 kroner) per prøve, med en mulighet for en bonus på 50 USD (cirka 380 kroner) hvis man leverer prøver fem dager i uka. Magasinet estimerer at en «donor» dermed kan tjene så mye som 13,000 USD (nesten 100,000 kroner) i året på avføringen sin.

Selv om det kan høres fristende ut å inngå en avtale med selskapet, er det et trangt nåløye – bare rundt fire prosent av potensielle givere er aktuelle, og man må i tillegg bo i nærheten av Medford, Massachusetts.

Høy suksessrate

OpenBiome
Foto: OpenBiome

Så langt har OpenBiome sendt avgårde rundt 2,000 prøver til nærmere 200 sykehus, ifølge Washington Post.

Årsaken til at OpenBiome blar opp penger for noe man vanligvis spyler ned i toalettet, er at avføring fra friske mennesker kan hjelpe mot en alvorlig bakterieinfeksjon som heter C. difficile.

Mens suksessraten for antibiotikabehandling ligger på mellom 30 og 50 prosent, ligger suksessraten ved en såkalt fecestransplantasjon mye høyere – faktisk helt opp mot 95 prosent.

– Vanskelig

Rasmus Goll ved Institutt for klinisk medisin

Overlege Rasmus Goll ved UNN er ikke fremmed for idéen, men tror den vil være vanskelig å gjennomføre i Norge.

Foto: Privat

Overlege Rasmus Goll ved Universitetssykehuset Nord-Norge er selv i gang med et prosjekt i Harstad der de undersøker effekten av såkalt fecestransplantasjon på irritabel tarmsyndrom, der de nå søker forsøkspersoner.

Goll er ikke fremmed for forretningsidéen, som han mener høres veldig praktisk ut. Han påpeker imidlertid at det vil være svært vanskelig å få godkjent et slikt opplegg i Norge.

– Enhver godkjent behandling må kunne standardiseres slik at man vet akkurat hva prøven inneholder. I en avføringsprøve som brukes til transplantasjon finner man opp imot 1000 ulike bakterier, og det er ikke praktisk mulig å redegjøre for rollen til hver enkelt.

Skeptisk

Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet

Seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Privat

Seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet tror fecesterapi vil hjelpe mot flere sykdommer i fremtiden, men er skeptisk til en «fecesbiobank».

Hun tror det aller beste vil være å få et transplantat fra et friskt familiemedlem som man deler gener og miljø med.

– Feces kan ikke bare overføre bakterier som gir infeksjoner, men også utilsiktet andre sykdomstilstander, slik som overvekt.

– Derfor bør man kun bruke transplantat, eller bakteriekonsentrater fra personer man har fulgt i mange år etterpå og vet har holdt seg friske. Et slikt bakteriekonsentrat er under klinisk utprøvning i Norge nå.