Hopp til innhold

Hun er sannsynligvis Norges eldste havørn

Noe navn har hun ikke. Men alderen til den majestetiske havørnen i Steigen er det trolig ingen i Norge som kan slå.

Havørn i Steigen i Nordland

NORGES ELDSTE?: I en alder av 31 år får ørnen i Steigen fortsatt unger.

Foto: Aasmund Gylseth

– Vi er rimelig sikre på at ørnen er 31 år gammel og det er ikke registrert noen eldre ørn i Norge, sier Jo Anders Auran i Miljødirektoratet til NRK.no.

Men til tross for at hun er tilårskommen, får hun fortsatt unger. I fjor fostret hun opp to stykker, og i år er det en krabat i reiret.

– Det er helt fantastisk at hun fortsetter å produsere unger i en så voksen alder, sier Auran.

Steigen i Nordland har en av verdens tetteste og eldste bestander av havørn. Det vet forskerne takket være registreringen som startet på 1970-tallet.

Da ble ørnene ringmerket, og takket være fargekoden på merket kan forskerne fastslå alderen på fuglene.

De gamle ørners territorium

Rundt 60 par hekker i kommunen, og det er stort sett de gamle ørners territorium. Gjennomsnittsalderen er over 15 år.

I tillegg til 31-åringen, vet forskerne med sikkerhet at det også finnes en 26-åring i kommunen.

– Vi har ikke visst hvor gammel en havørn kan bli, men mye tyder på at de kan minst bli 40 år, sier Auran.

En årsak til at det er vanskelig å fastslå hvor gammel en havørn faktisk kan bli, er ganske brutal.

– Ørnene havner ofte i kamper om revirene, og da har de gamle ørnene ikke mye å stille opp med mot de unge. Det kan blir saftige kamper i lufta og det er et mektig syn, sier Auran.

Derfor er det få ørn over 30 år som fortsatt får paret seg. Men om de ikke omkommer i slagsmålene kan de leve en omflakkende og ensom tilværelse til langt opp i 30-årene, og kanskje ennå eldre.

(artikkelen fortsetter under)

Havørnunger i Steigen

Disse to er bare fire uker gamle. Kan de leve i 40 år til?

Foto: Aasmund Gylseth

Hekker tett

Men det er ikke bare gjennomsnittsalderen som gjør ørnebestanden i Steigen spesiell.

Rundt 60 par hekker i kommunen og det er ikke mer enn 500 meter mellom parene i hvert enkelt vær i skjærgården i Steigen, mens avstanden mellom hekkende par normalt er flere kilometer.

– De ekstreme tetthetene skyldes flere faktorer: Skjærgården har mange grunne sund som gjør at ørnen lett ser fisken den jakter på, den drar nytte av fiskerester som blant annet oteren i området etterlater samt at området har mange steder som egner seg for å bygge reir, sier Auran i Miljødirektoratet.

(artikkelen fortsetter under)

Fra programmet Ut på tur til Helgeland

Har merket 600-700 unger

Etter at havørnen ble fredet i 1968 steg bestanden kraftig, og på slutten av 1990-tallet var den oppe i cirka 85 aktive par. Siden har antall individer gått jevnt ned og flatet ut.

Fra 1979 er bestanden fulgt systematisk, og 600-700 unger er ringmerket. De fleste av den lokale havørnkjenneren Aasmund Gylseth.

Merkingen gir forvaltningen informasjon om blant annet hvor gamle individene er, hvor de trekker og gjennom søk på reir er det mulig å få oversikt over hva ørnene spiser.

Ørner fra Steigen har også bidratt til å reetablere havørn i Skottland og Irland. På 1980-tallet ble cirka 15 ørneunger herfra sendt til Skottland som en del av et større prosjekt i regi av Prosjekt havørn.

Det ble etablert av entusiaster som kartlegger havørn i Norge. For øvrig trekker havørnene langt, også uten menneskelig hjelp, når de forsøker å etablere seg på ledige områder.

– Det er funnet ørn langs Helgelandskysten og ned til Trøndelag som er merket på reiret i Steigen. Rekordene er ørn som har trukket til Arkangelsk i nord og Haugesund i sør, sier Auran.

Aasmund Gylseth

Aasmund Gylseth har gjennom en mannsalder registrert havørnene i Steigen.

Foto: Privat