Hopp til innhold

Dette bør du tenke på før du legger ut på isen

Isen har som smått begynt å legge seg i det ganske land. – Spesielt i starten av sesongen er det viktig å ta forholdsregler, sier ekspert.

Skøytespor i isen på Njallavárjeaggi

Noen av de minste vannene i Finnmark har allerede fått farbar is. Her ser vi skøytespor i isen på Njallavárjeaggi, nord for fjellet Njeaiddán i Finnmark. Bildet ble tatt sist søndag.

Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK

I Nord-Norge har det stort sett vært minusgrader den siste uka, og isleggingen har kommet i gang flere steder.

Ånund Sigurd Kvambekk, senioringeniør i NVE sier isfenomenet er kjent.

Senioringeniør Ånund Sigurd Kvambekk hos NVE.

Foto: NVE

Men selv om isen ser trygg ut og innbyr til lek og aktivitet, er det spesielt i starten av sesongen viktig å være oppmerksom og ta forholdsregler, sier Ånund Sigurd Kvambekk hos faggruppen for is og vanntemperatur hos NVE.

– Nå tidlig i sesongen bør man ikke gå på tur alene, og ha med seg noe å sjekke isen med. For eksempel en øks eller lignende, forteller Kvambekk.

Han forteller at det generelt i Norge nå fortsatt er tynn is i lavlandet, men at det ved enkelte små vann kan være farbar is.

Når isen legger seg, varierer fra år til år. Idet vi begynner å nærme oss jul, vil isen etter hvert bli sterkere.

– Sjekk isen jevnlig

Tidlig i sesongen er det vanlig at det er store variasjoner i istykkelsen på et vann. Særlig på større vann kan målingen man gjør et sted, være lite representativ for vannet som helhet.

– Tommelfingerregelen er 10 centimeter. Men selv om man måler 10 centimeter ved land, er det ikke sikkert isen holder lenger ute. Det beste rådet er derfor å sjekke tykkelsen jevnlig, sier Kvambekk.

Ifølge NVE er folk i Norge dårlig på å bruke selv det enkleste sikkerhetsutstyr, med unntak av isfiskere og de mest seriøse turskøyteløperne. NVE jobber derfor for at ispigger rundt halsen og tau tilgjengelig skal bli like selvfølgelig som å bruke hjelm når en sykler.

Forskjell i kvalitet

Det er også viktig å sjekke kvaliteten på isen. Stålis er gjerne mørk, klar og gjennomsiktig. Den er sterk, og kan bære helt ned til fem centimeter, ifølge Kvambekk.

På den andre siden kan is av dårlig kvalitet ha tilsvarende dårlig bæreevne, selv om tykkelsen er på 10 centimeter.

– På Varsom.no jobber vi med å utvikle en tjeneste der vi skriver litt generelt om hvor langt ting har kommet. Der kan man også finne gode tips til trygg ferdsel og annen relevant informasjon, sier Kvambekk.

NVE har også laget et iskart. Her oppfordres privatpersoner til å dele sine egne is-observasjoner.

Nylagt is på Stabburselva i Finnmark

Nylagt is på Stabburselva i Finnmark.

Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK