Hopp til innhold

Derfor har Narvik et anker i kommunevåpenet

Et anker av gull på rød bakgrunn. Som et merke på havn og sjø.

Narvik havn anno 2014

Narvik havn, fotografert i 2014.

Foto: (cc) Peter Krantz / Wikimedia Commons

Narvik sitt kommunevåpen

Slik ser Narvik sitt kommunevåpen ut, som ble godkjent i 1951.

– Klart og tydelig symbol på hvem vi er og hva vi er. Narvik er jo etablert på grunn av den isfrie dypvannshavna. Før det var det vel to bondegårder på Narvik-halvøya før byen ble etablert i 1902, bemerker avtroppende ordfører Tore Nysæter.

Nå er riktignok sjøen i Narvik blå, som i alle andre havnebyer. Og noen spør seg om den røde bakgrunnen i Narvik sitt kommunevåpen henger sammen med fargen på det politiske bildet som har preget malmbyen inne i Ofotfjorden i så mange år.

– Det er noen som har spøkt med at da det ble et politisk skifte for første gang på hundre år måtte man gjøre om bakgrunnen i Narvik sitt kommunevåpen til blå bakgrunn. Som havneby burde det kanskje vært et gullanker på blå bunn. Vi kan jo bare spekulere i hvor rødfargen kom fra, sier Tore Nysæter fra Høyre.

Fra 1951

Tore Nysæter

Avtroppende ordfører i Narvik, Tore Nysæter fra Høyre med Narvik sitt kommunevåpen i ordførerkjedet, som er en ikke godkjent hybridutgave fordi kommunevåpenet er utstyrt med krone.

Foto: Privat

Harald Tretteberg har utformet Narvik sitt kommunevåpen, som ble godkjent ved kongelig resolusjon i 1951. I de første bokutgavene av Narviks historie er kommunevåpenet tegnet med krone på toppen.

Kroneversjonen ble ikke godkjent i 1951, men da Narvik fikk sitt ordførerkjede ti år etter, var kommunevåpenet i ordførerkjedet utstyrt med krone.

Tore Nysæter mener det er mange i Narvik som vet hvordan kommunevåpenet ser ut og hva det symboliserer.

– De aller fleste, tror jeg bestemt. I Narvik er det mange som bruker kommunevåpenet, bærer det på jakkeslaget, ikke minst under Vinterfestuka. Ankeret er et tydelig symbol på Narvik. Pluss fjellet i sentrum.

Havneby

Det mange forbinder med Narvik er anleggsarbeidet på Ofotbanen, malmtransporten fra Sverige, og den sterke tradisjonen som knytter seg til «rallarmiljøet». Det som er grunnlaget for Vinterfestuka, kulturfestivalen i Narvik som samler tusener av entusiastiske mennesker hvert eneste år.

For ikke mange uker siden seilte skip nummer 50.000 ut av Narvik havn, fullastet med jernmalm til det store utland. Avtroppende ordfører Tore Nysæter mener ankeret er et godt og representativt kommunevåpen for Narvik.

– Det er jo ikke tvil om at Narvik ligger der den ligger på grunn av havnemulighetene. Vi er en havneby, og slik sett er ankeret perfekt uttenkt som kommunevåpen, sier Nysæter.

Lett gjenkjennelig

Tore Nysæter tror Narvik sitt kommunevåpen er lett gjenkjennelig. Han mener også at det er viktig med symboler. At ankeret også er symbolet på håp, var noe han ble minnet om at biskopen i Sør Hålogaland under en bispevisitas nylig.

– Så tross alt er det fortsatt håp, sier Tore Nysæter fra Høyre, som måtte gi fra seg makta i malmbyen etter høstens kommunevalg til Arbeiderpartiet og SV.

Venstresiden skal igjen regjere i malmbyen. Slik venstresiden har gjort det i hundre år før Tore Nysæter ble ordfører. Og da er det kanskje like greit at bakgrunnen i Narvik sitt kommunevåpen er rød slik den alltid har vært.