Hopp til innhold

Derfor blir ikke væskeforbudet opphevet likevel

Væskeforbudet på fly blir likevel ikke opphevet i løpet av året, slik Luftfartsmyndighetene hadde håpet.

Sikkerhetskontrollen Værnes

TI ÅR MED VÆSKEFORBUD: Restriksjonene på å ta med seg flytende innhold gjennom sikkerhetskontrollene på flyplassene kom i 2006. Allerede året etter var det snakk om å oppheve forbudet, men nå har ti år gått og fortsatt mener Luftfartsmyndighetene at forbudet må videreføres.

Foto: Martin Hammervik / NRK

Det har gått ti år siden forbudet om å ta med seg flytende væske over 100 milliliter gjennom sikkerhetskontrollen ble innført ved norske flyplasser.

Hele tiden har myndighetene lovet at det var et midlertidig forbud og flere ganger har det blitt sagt at forbudet snart kunne oppheves, uten at det har skjedd.

Skulle oppheves

Flere datoer har blitt lansert for opphevelse av forbudet, men gang etter gang har ordningen blitt videreført.

Nå senest var håpet at forbudet skulle oppheves i løpet av året - men slik blir det ikke, bekrefter Luftfartstilsynet.

– Vi hadde håpet at væskeforbudet kunne oppheves i løpet av 2016, men teknologien har ikke kommet så langt at det vil bli mulig, sier Unni B Nilssen, seniorrådgiver ved Luftfartstilsynet.

  • Greit eller teit? Se hva folk flest synes om forbudet:
Du er fortsatt nødt til å tomme veska for vannflasker og toalettsaker når du skal ut å fly.

Det er flere hensyn som må tas med i vurderingen av en eventuell opphevelse av væskeforbudet, blant annet skal trusselbildet i verden, teknologien og erfaringer gjort ved ulike inspeksjoner tas med.

I flere år har man trodd at teknologien snart ville kunne være så god at også flytende innhold skulle kunne sendes gjennom en skanner og på den måten bli identifisert som farlig eller ufarlig innhold. Det store gjennombruddet på dette området har derimot latt vente på seg.

Samtidig som det jobbes med å utvikle maskiner som kan gjenkjenne innholdet i ulike typer væsker, så kommer det også nye typer produkter på markedet og teknologiutviklerne må begynne på nytt.

– Teknologien har ikke kommet så langt som vi hadde håpet, og det kommer stadig nye produkter i flytende form som gjør det vanskelig for maskiner å avsløre innholdet i beholdere, sier Nilssen.

Mener folk har blitt vant med forbudet

Nilssen tror samtidig at det ikke er et stort problem at forbudet videreføres enda en periode.

– Nei, jeg tror folk har vendt seg til dette. Det har blitt en del av hverdagen til folk. Væskeforbudet er jo der for de reisendes sikkerhet, så når de tenker på det, regner jeg med de tolererer det.

– Når tror du forbudet kan oppheves?

– Kanskje om et par år, uten at jeg tør å si det for sikkert.

Vannflaske

IKKE LOV: Du må fortsatt styrte vannflaska før du går igjennom sikkerhetskontrollen.

Foto: Nejad, Arash A. / Aftenposten