Hopp til innhold

Derfor er haren et symbol på påske

Familien fra Rana bygde skjærtorsdag denne to meter høye haren utenfor hytta si i Grønfjelldalen. Men hvorfor er haren egentlig et symbol på påske?

To meter høy påskehare i Rana

Denne haren tok det en familie på seks i overkant av to timer å bygge.

Foto: Merete Nylund

Marlene Jordbru

Marlene Jordbru forteller at hele familien på seks samarbeidet om å bygge påskeharen.

Foto: Privat

Skjærtorsdag var familien Nylund Jordbru ute ved hytta si i Grønfjelldalen, noen mil nord for Mo i Rana, for å bygge det som til slutt ble en to meter høy påskehare.

– Vi var seks stykker som samarbeidet. Meg, mamma, pappa og mine tre søsken, sier Marlene Jordbru til NRK.

I fjor bygget familien en påskehøne, også den to meter høy. Jordbru forteller at det å lage relativt store byggverk i snøen har blitt en årlig tradisjon.

– Vi er alle fra 20 år og oppover, så vi er ikke barn lenger. Men det å være ute å lage ting i snøen er en fin aktivitet for voksne også, ler hun.

– Egentlig et fruktbarhetssymbol

Men hvorfor er egentlig haren et symbol på påske?

Erik Henning Edvardsen, leder for Ibsen-museet

Folklorist Erik Henning Edvardsen er museumsleder ved Ibsen-museet i Oslo.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Folklorist Erik Henning Edvardsen er museumsleder ved Ibsen-museet i Oslo, og tar spørsmålet på strak arm.

– Haren er egentlig et fruktbarhetssymbol, og er knyttet til en skikk eldre enn kristendommen. Vi snakker om assyriske og babylonske tradisjoner som strekker seg flere tusen år tilbake i tid, sier Edvardsen.

Ifølge han er det ikke uten grunn at haren har blitt et seksualitetssymbol i blader som Playboy.

– Hugh Hefner pynter damene sine med haredusk og hareører, og har tatt i bruk «bunny»-begrepet. Haren er egentlig et symbol på at naturen våkner til livet igjen, etter vinterdvalen.

Derfor legger haren egg

Hare

Haren er egentlig et fruktbarhetssymbol, ifølge folklorist Erik Henning Edvardsen.

Foto: BORIS ROESSLER / Afp

I land som Tyskland, Storbritannia og USA er det tradisjon for at barna på påskedagen leter etter ett eller flere påskeegg som haren skal ha gjemt i hus eller hage. Edvardsen forklarer eggene med to beslektede tradisjoner som har smeltet sammen over tid.

– Høner legger egentlig ikke egg når det er kaldt om vinteren. Det er først om våren at de begynner å legge egg igjen. I likhet med haren, er eggene et symbol på at naturen våkner til liv.

Ifølge museumslederen finnes det ikonografi fra Assyria, der egg og harer går igjen i den gamle steinhuggerkunsten.

– Det finnes flere eksempler på at kristendommen har tatt ritualer fra andre religioner, og gitt dem et kristent innhold, avslutter Edvardsen.

Har du gjennomført et lignende prosjekt? Vis oss ved å bruke #nrknordland på Instagram. Her har Cathrine H. Blix delt et bilde fra Lødingen: