Ett måltid av den tradisjonsrike nordnorske skreimølja gir deg 12 døgndoser D-vitamin, men kan også gi en følelse av trøtthet.
– Det finnes ikke mye forskning på dette, men det stemmer at mange føler at torskemiddag kan gjøre en trett, sier søvnspesialist professor Bjørn Bjorvatn som leder Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer i Bergen.
Sunn, men søvndyssende
Skreimølje, som består av skrei, lever og rogn, er i ferd med å bli trendmat i Norge, ifølge kokkene. Og det er bra. Bare noen få måltider gir nemlig et solid bidrag til D-vitaminer. De lagres i kroppen gjennom hele i vinterhalvåret.
Til tross for vitamininnsprøytingen kan følelsen av trøtthet melde seg på grunn av en aminosyre.
– En teori har vært at torsk og annen fisk inneholder mye av aminosyren tryptofan, som omdannes til serotonin i hjernen, sier søvnekspert Bjorvatn til NRK.
Og serotonin har med søvn og våkenhet å gjøre.
Fungerer ikke som sovemedisin
– Kan dette dermed brukes aktivt i kostholdet for å hindre søvnproblemer?
– Det samme gjelder faktisk rødvin. Bortsett fra dette, er det lite å hente på kost og søvn. Det betyr også at det er ikke aktuelt å bruke slike kostråd for folk med søvnproblemer. Da må nok langt mer effektive behandlingsmetoder til.
Et unntak er koffein.
– Det er viktig å unngå koffein om kvelden fordi dette virker sterkt aktiverende, sier Bjorvatn.
- Les også:
- Les også:
Oppsiktsvekkende sunt
Magritt Brustad er instituttleder ved Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, og har studert hva tradisjonskosten skreimølja betyr for D-vitaminstatus i nord.
Hun målte D-vitaminnivået til fiskespiserne deres før og etter de har fått seg et måltid med skreimølje. Resultatene var oppsiktsvekkende.
– De som hadde et lavt D-vitaminnivå fikk en målbar økning etter kun å ha spist ett måltid med skrei, lever og rogn, forteller hun til Forskning.no.
Da forskerne studerte D-vitaminnivået til befolkningen i Andenes i Vesterålen, oppdaget de at de faktisk hadde et like høyt D-vitaminnivå på vinteren som de hadde om sommeren, forteller Brustad.
- Les også:
- Les også:
Slik lager du god mat av skreien:
- Skreimølje
- Skinnstekt skreirygg med selleri- og potetstappe og baconsmør
- Skrei med eggesmør
- Skrei med gravlaks og løksaus
- Pannestekt skrei med potetkrem og syrlig hjertesalat
- Oliventrekt skrei
- Kokt boknafisk med salt spekk og gulrotstuing