Hopp til innhold

Derfor blir du dorsk av torsk

Under skreimøljesesongen har nok mange fortært en porsjon fisk og fått en følelse av tretthet etterpå. – Helt normalt, sier søvnforsker.

Torskehode

Torsken er rik på D-vitaminer, men inneholder også stoffer som kan føre til tretthet.

Foto: Brynhild Geiring

Bjørn Bjorvatn, søvnspesialist

Professor Bjørn Bjorvatn er søvnspesialist.

Foto: Privat
Skreimølje

Skreimølje består av skrei, lever og rogn.

Foto: Vibeke Ceron

Ett måltid av den tradisjonsrike nordnorske skreimølja gir deg 12 døgndoser D-vitamin, men kan også gi en følelse av trøtthet.

– Det finnes ikke mye forskning på dette, men det stemmer at mange føler at torskemiddag kan gjøre en trett, sier søvnspesialist professor Bjørn Bjorvatn som leder Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer i Bergen.

Sunn, men søvndyssende

Skreimølje, som består av skrei, lever og rogn, er i ferd med å bli trendmat i Norge, ifølge kokkene. Og det er bra. Bare noen få måltider gir nemlig et solid bidrag til D-vitaminer. De lagres i kroppen gjennom hele i vinterhalvåret.

Til tross for vitamininnsprøytingen kan følelsen av trøtthet melde seg på grunn av en aminosyre.

– En teori har vært at torsk og annen fisk inneholder mye av aminosyren tryptofan, som omdannes til serotonin i hjernen, sier søvnekspert Bjorvatn til NRK.

Og serotonin har med søvn og våkenhet å gjøre.

Fungerer ikke som sovemedisin

– Kan dette dermed brukes aktivt i kostholdet for å hindre søvnproblemer?

– Det samme gjelder faktisk rødvin. Bortsett fra dette, er det lite å hente på kost og søvn. Det betyr også at det er ikke aktuelt å bruke slike kostråd for folk med søvnproblemer. Da må nok langt mer effektive behandlingsmetoder til.

Et unntak er koffein.

– Det er viktig å unngå koffein om kvelden fordi dette virker sterkt aktiverende, sier Bjorvatn.

Oppsiktsvekkende sunt

Torsk

Torsk og annen fisk inneholder mye av aminosyren tryptofan.

Foto: Joachim S. Müller / Flickr.com

Magritt Brustad er instituttleder ved Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, og har studert hva tradisjonskosten skreimølja betyr for D-vitaminstatus i nord.

Hun målte D-vitaminnivået til fiskespiserne deres før og etter de har fått seg et måltid med skreimølje. Resultatene var oppsiktsvekkende.

– De som hadde et lavt D-vitaminnivå fikk en målbar økning etter kun å ha spist ett måltid med skrei, lever og rogn, forteller hun til Forskning.no.

Da forskerne studerte D-vitaminnivået til befolkningen i Andenes i Vesterålen, oppdaget de at de faktisk hadde et like høyt D-vitaminnivå på vinteren som de hadde om sommeren, forteller Brustad.

Slik lager du god mat av skreien:

Skreimølje