Hopp til innhold

Derfor ba den polske presidenten om å få se Narvik

Narvik sto opprinnelig ikke på programmet, men den polske presidenten Andrzej Duda ba spesielt om å få reise hit.

Det tre dager lange statsbesøket til Norge avsluttes i kveld i Narvik, der den polske presidenten sk

Det tre dager lange statsbesøket til Norge avsluttes i kveld i Narvik, der den polske presidenten Andrzej Duda la ned krans for falne polske soldater ved minnebautaen på Håkvik kirkegård.

Foto: Kari Skeie / NRK

Kong Harald kom i dag til Narvik under den polske presidentens statsbesøk til Norge.

Kong Harald kom i dag til Narvik under den polske presidenten Andrzej Dudas statsbesøk til Norge.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Den polske presidenten Andrzej Duda la i kveld ned en krans på minnebautaen over de polske soldatene som ga sitt liv i Narvik våren 1940. Markeringen avsluttet den polske presidenten sitt tre dager lange Norges-besøk, med over 20 polske journalister til stede.

Narvik sto opprinnelig ikke på programmet. Men da Duda fikk sjansen til å besøke landet hvor 5000 polske soldater beseiret tyskerne 28. mai 1940, ba han spesielt om å få reise hit.

– I to måneder pågikk det harde kamper i og rundt den viktige malmbyen i nord. Den polske innsatsen var av helt avgjørende betydning for at hele sørfronten ble åpnet opp, slik at man kunne gjenerobe Narvik 28. mai 1940. Seieren ga gjenklang i mange land.

Det er ikke første gang en polsk president besøker Narvik. Da Lech Wałęsa var president i Polen, var han også på besøk i Narvik.

Studenter og flyktninger

Slaget om Narvik

Store deler av Narvik sto i brann under bombingen av byen i 1940. Narvik var i to måneder sentrum for verdensnyhetene.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Polen ble okkupert av Tyskland allerede i september 1939. Endel studenter og andre greide å flykte fra det tyskokkuperte Polen. De dro til Frankrike hvor de fikk følge av polske studenter i landet.

– Den polske eksilbrigaden ble satt opp med franske uniformer og utstyr, og inngikk i en polsk brigade som var ledet fra London, hvor den polske regjeringen satt den gangen. De ble underlagt alliert kommando og kom til Nord-Norge i forbindelse med kampene i Narvik.

Fordrev tyskerne

Av 24.000 allierte soldager, var det 11.000 som ble satt inn i direkte kamp. Polakkene fikk ansvaret for sydfronten av Narvik. De gjenerobret Håkvik, Ankenesfjellet og ned mot Beisfjord.

Etter tyskernes invasjon av hjemlandet var polakkenes kampmoral høy.

– De fordrev tyskerne fra 14. mai og fram til 6. juni mot den svenske grensen. Da ble det fra alliert side besluttet å trekke tilbake styrkene. Resten av Norge hadde kapitulert, og tyskerne hadde gått inn i Frankrike, Nederland og Belgia 10. mai.

Narvik fortsatt viktig

Kronprins Haakon hilser på den polske krigsveteranen Otton Zygmund Hulacki

Den polske eksilbrigaden, som besto av flyktninger og polakker bosatt i Frankrike kjempet hardt i Narvik. Under minnemarkeringen i fjor fikk den polske krigsveteran Otton Zygmund Hulacki hilse på kronprins Haakon.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

I dag ser vi at Narvik står på Den ukjente soldats grav i Warzawa, og bevoktes 24 timer i døgnet. Både i Polen og Frankrike er gater og steder oppkalt etter byen.

– Narvik står fortsatt tydelig i folks bevissthet i Polen, sier historiker Ulf Torgersen ved Krigsmuseet i Narvik.

Polsk minnestøtte i Narvik

President Andrzej Duda ned krans ved bautaen til de polske soldatene som falt i Narvik under andre verdenskrig.

Foto: Vilde Bratland erikstad / NRK