Hopp til innhold

Datteren døde med seks i promille

Shot-konkurransen på julebordet endte i alkoholsjokk, koma og døden for 20 år gamle Nina Haugen. Nå advarer jentas mor andre ungdommer mot å overdrive alkoholen.

Nina Mari Haugen og moren Liv Leonhardsen

DØDE AV ALKOHOLFORGIFTNING: I ni år har Liv Leonhardsen sørget i det stille over datterens tragiske død. Nå står hun fram med historien om hvorfor datteren døde.

Foto: Privat/Lars-Petter Kalkenberg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Kan denne historien forhindre at flere dør, har det vært verdt å fortelle denne historien, sier Liv Ingeborg Leonhardsen fra Mo i Rana til NRK.no.

Hun er på Ytteren kirkegård for å besøke graven til datteren Nina Mari, som døde etter et julebord i Grimstad for ni år siden.

Nina Mari Haugen, døde av alkoholforgiftning

Nina Mari Haugen ble 20 år gammel.

– Det ringte på døra. Utenfor sto det en mann, som fortalte meg at Nina Mari var funnet død. Alle har hørt klisjeen om at verden raser sammen. Men det var akkurat slik det var. Det er ingen klisje, forteller hun.

Nina Mari ble bare 20 år gammel. Etter julebordet dro hun sammen med kjæresten og noen venner på en etterpåfest – som fikk et tragisk utfall.

Våknet aldri igjen

– Ut på natten fant noen på at de skulle konkurrere om hvem som klarte å drikke flest shots. Ung og dum som man er i den alderen, så kastet Nina Mari seg på. Hun ble mektig full, selvsagt, forteller moren.

Nina Maris kjæreste tok henne med hjem. Han og sjåføren som kjørte paret hjem snakket om å kjøre henne på legevakten for å få henne pumpet.

– Da hadde hun reist seg og sagt at hun ville hjem og sove.

Døde i løpet av natten

Liv Leonhardsen

TUNGE MINNER: – Kan denne historien bidra til å spre kunnskap om hvor farlig det kan være å drikke store mengder alkohol så ha det vært verdt å fortelle det, sier Liv Ingeborg Leonhardsen fra Mo i Rana

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Nina Mari våknet aldri igjen. Kjæresten hadde forsøkt å få henne i dusjen for å få liv i henne, men hun var allerede død. Hun ble sendt til obduksjon, og hadde da en promille på 2,4 i blodet.

– En lege anslo det til en promille på rundt seks da rusen var på topp. Hun fikk alkoholsjokk, gikk i koma og døde av det. Om hun hadde kommet til sykehus er det usikkert om hun hadde berget livet, sier Liv Leonhardsen stille.

Tre døde etter shot-konkurranse

Hvert år blir unge mennesker alkoholforgiftet. Flere leger NRK har snakket med advarer ungdommer mot for mye alkohol i juledagene.

Lege Kristina Helander på Helgelandssykehuset i Mo i Rana er bekymret for trenden med shotkonkurranser, som ofte skjer på nachspiel.

– Det er svært skummelt. Folk har vært på fest og er beruset. Så havner de på nachspiel og begynner å drikke shots. I sommer døde tre personer etter en shot-konkurranse i Finland, sier legen.

Feil å tro at pumping hjelper

Gravsteinen til Nina Mari Haugen

I 2001 døde Nina Mari Haugen av alkoholforgiftning.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Hun advarer ungdom mot å tro at stupfulle mennesker kan bli edru ved hjelp av pumping.

– Det finnes ingen motgift til alkohol. Alkoholen som kroppen har tatt opp, er det bare tiden som kan fjerne. Og det skjer gradvis, sier hun.

Pumping hjelper kun mot den alkoholen som ennå ikke er tatt opp i blodet.

– Alkoholen som er gått i blodet, kan vi ikke gjøre noe med. Det finnes ingen sprøyter vi kan sette for å redusere promille, sier hun til NRK.no.

Vil gjerne hjelpe andre

Video Advarer unge mot julefyll

Liv Leonardsen har delt den tragiske historien på Facebook og forteller gjerne om datteren sin til skoler og ungdomsklubber dersom hun får henvendelser.

– Jeg håper å slippe å lese i avisen denne jula at noen har dødd på samme måten. Dersom jeg kan være med på at en person vil tenke seg om to ganger, har det vært verdt å fortelle denne historien.

– Styr unna sprit

Og det er mange ungdommer som lurer på hvordan de skal unngå å bli for fulle. Svarene kan de få fra Rustelefonen : - Ikke drikk sprit, råder avdelingsleder Sturla K. Naas Johansen.

Han anbefaler at ungdom holder seg unna sprit, og heller holder seg til drikker som holder lavere alkoholprosent.

– I tillegg er det viktig å drikke mye vann underveis på festen, og ikke drikke på tom mage, oppfordrer Rustelefonen. Og skulle det skje at man ikke klarer å oppnå kontakt med noen, f.eks i forbindelse med en drikkekonkurranse, er anbefalingen klar:

– Ring legevakta med en gang! Bedre én gang for mye, enn en gang for lite, sier Sturla K. Naas Johansen.