Hopp til innhold

Bruker firbeinte som terapi for studentene

For enkelte kan eksamensstress gå på helsen løs. Ved Universitetet i Nordland forsøker de å imøtegå problemet ved hjelp av kjæledyr. – Dette burde flere prøve, sier student Ørjan Heldal.

Studenter roer ned med kjæledyr

ROER NED: Eksamensstress kan gå på helsen løs. Ved Universitetet i Nordland håper de at firbeinte kan hjelpe studentene med å roe ned.

Foto: Svein-Arnt Eriksen

Tove Kristin Didriksen, Universitetet i Nordland

BAK INITIATIVET: Rådgiver Tove Kristin Didriksen.

Foto: SVEIN-ARNT ERIKSEN:

For studenter i det ganske land, kan førjulstiden være en stressende periode med lange kvelder og lite søvn. Ved Universitetet i Nordland gjennomfører de nå noen tiltak for å gjøre eksamenstiden litt lettere for studentene.

Et av disse tiltakene er to hunder ved navn Troll og Wilma. I går kunne studentene møte de to firbeinte ved et av universitetets stille-rom.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Universitet i Nordland og Studentinord, altså studentsamskipnaden. Ideen er lånt fra universiteter i Canada, hvor dette er et fast tilbud i eksamensperiodene, sier rådgiver Tove Kristin Didriksen til NRK.

Tanken bak er å gi studentene et pusterom i et miljø der det også er kjæledyr, forklarer hun.

– Vi bruker det som terapi, for å berolige studenter som er stresset eller som på andre måter er ute av seg. For mange skaper dyrene en trygg, sosial setting for gode samtaler.

– Mange fant roen

Studenter roer ned med kjæledyr

POSITIVE: Studentene som benyttet seg av tilbudet i går, gav positive tilbakemeldinger. Deriblant Ørjan Heldal (bildet).

Foto: Svein-Arnt Eriksen

I går var hele hundre studenter innom for å hilse på hundene.

En av de som hadde møtt opp, var Ørjan Heldal fra Bergen. Han studerer journalistikk ved universitetet, og tror dette er et tiltak som flere utdanningsinstitusjoner bør se nærmere på.

– Mange satte pris på dette, og pågangen var ekstrem. Det er nesten slik at de skulle hatt flere hunder, sier han til NRK.

Også han merker godt til eksamenspresset nå før jul.

– Jeg føler at jeg håndterer det fint, men jeg vet om mange andre som sitter dag ut og dag inn på biblioteket. Jeg så at mange smilte og koste seg da de fant roen, så dette var et veldig fint tilbud.

– Kan virke beroligende

NRK har tidligere skrevet om at eksamensstress og prestasjonsangst kan påvirke helsen. Hele 70 prosent av norske studenter opplever angst knyttet til eksamen – for noen kan det bli så ille at de kaster opp eller ikke greier møte opp på eksamen.

Førsteamanuensis Roger Hagen ved psykologisk institutt ved NTNU forteller at noen håndterer eksamensstresset bedre enn andre.

Kjæledyr gjør det lettere å vende fokuset utover istedet for innover.

Roger Hagen / Førsteamanuensis, NTNU

– Det er nok bekymringene som fører til stress. Man er bekymret for at man ikke skal stå eller ikke få det til, eller man er kanskje bekymret for å miste penger, sier Hagen til NRK.

Mens det kortvarige stresset ikke er farlig for folk flest, kan det langvarige stresset være mer alvorlig, sier Hagen.

– Men det er en misforståelse at man ikke skal bli stresset. Angst er viktig for vår overlevelse, og gjør også at vi presterer bra når det gjelder.

Han tror kjæledyr kan ha en positiv effekt med tanke på å motvirke stress.

– Kjæledyr gjør det lettere å vende fokuset utover istedet for innover. Man glemmer å bekymre seg for en liten stund, noe som kan være sunt.

Skal gjennomføre flere tiltak

Ifølge Tove Kristin Didriksen var det mange av studentene som mente «kjæledyrtreff» burde bli et permanent tilbud.

Derfor vurderer nå studentadministrasjonen i samarbeid med studentsamskipnaden å utvide tilbudet. I første omgang har de nemlig kun fått tillatelse til å arrangere «kjæledyrtreff» i to dager.

– Etter tilbakemeldingene å dømme, så er dette noe studentene har savnet, forteller Didriksen.

Noe av hensikten er naturligvis også å skape litt førjulsstemning i tiden før studentene reiser hjem, legger hun til.

– Vi skal også gjennomføre en rekke andre tiltak i ukene som kommer. Både kulturelle innslag, filmfremvisning og juleverksted skal hjelpe studentene med å finne roen, sier hun.

Roer ned med kjæledyr

SUKSESS: Da Universitetet i Nordland inviterte studentene til «kjæledyrtreff», var det mange som møtte opp.

Foto: Svein-Arnt Eriksen