Hopp til innhold

Blogger om svart skikkelse på isen

I 24 minus trosset de fire deltakerne i Ulvang-ekspedisjonen flere store bresprekker og en mystisk svart skikkelse...

Ulvang-ekspedisjonen

I GANG: Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle og Stein P. Aasheim skal gå til Sydpolen i Fridtjof Nansens fotspor.

Foto: Norsk Polarinstitutt

Ekspedisjonen hvor nordlending og direktør for norsk polarinstitutt Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim deltar, landet mandag morgen norsk tid i Hvalbukta, rundt 40 kilometer sør for Framheim der Roald Amundsen og hans team startet på sin polekspedisjon for 100 år siden.

Allerede dagen etter spente karene på seg skiene og la i vei innover isen. framfor seg har de 700 kilometer i relativt flatt landskap innover Rossisen foran seg. Deretter følger noen dagsetapper opp en 80 kilometer lang stigning til rundt 3.000 meter på Axel Heiberg-breen. Resten av platået innover mot Sydpolen ligger på denne høyden.

Selve polpunktet ligger på 2.850 meter.

Første blogginnlegg lagt ut

Allerede før lunsj norsk tid var den første bloggen fra ekspedisjonen lagt ut.

– Vi satte ut kl. 09 med sola i ryggen og vinden i ansiktet. Endelig beveget vi oss mot målet. Rutinen vår er en times gange. Kort pause. Så det samme om igjen og om igjen. Hver time tilbakela vi fire kilometer. Kilometerne sitter ikke så løst og det er mange av dem, ekspedisjonen.

Så en svart skikkelse

Sydpolekspedisjon

Den norske sydpolekspedisjonen landet mandag i Hvalbukta der ferden mot polpunktet starter tirsdag morgen. Bildet er tatt fredag kveld da flyet landet på Union Glacier.

Foto: Norsk Polarinstitutt / Scanpix

Ved første stopp så plutselig Vegard Ulvang en svart, menneskelignende skikkelse som beveget seg noen kilometer bak oss. Noen andre, her ute i isødet?

– Det kan være en keiserpingvin, sa Stein.

– Ja, kanskje det, sa Jan-Gunnar.

Kikkerten kom opp og avslørte at vi hadde blitt lurt. En litt stor skavl som kastet skygge var forklaringen. Men den beveget seg jo vitterlig. Fata Morgana. En luftspeiling. Svært vanlig fenomen i polarområdene, skriver deltakerne i bloggen.

Du kan følge ekspedisjonsbloggen her

Skumle bresprekker

Bresprekker er en stor risiko, men ekspedisjonen er godt forberedt. Dette er godt kartlagte områder, de har gode satellittbilder og de går ikke inn i det ukjente

– Heldigvis ser vi ikke alle bresprekkene vi krysser, men tre av den store sorten var det ikke vanskelig å ta feil av. Snøbruene var solide og det hele gikk udramatisk for seg. Etter fem økter satte vi stopp. 20 kilometer ble det. En kort dag, men det er viktig å gå seg inn på en slik tur. Kroppen skal venne seg til oppgaven. Skritt for skritt, bokstavelig talt. Foreløpig har ingen vondt noe sted, skriver ekspedisjonen i bloggen.

Når de fram til 14 desember?

Flere sydpolsekspedisjoner har som mål å nå polpunktet på 100-årsdagen for Roald Amundsens flaggplanting 14. desember. Men på grunn av alle forsinkelsene er det usikkert om Ulvang-ekspedisjonen vil nå fram innen 14. desember, slik målet var.

– Det er litt usikkert. De må være heldig med værforholdene. De har med seg vindseil som de skal bruke når været tillater det. Da er de avhengig av nordavind som blåser mot sørpolen, og vind i passe mengder. Målet er uansett å nå fram til 14 desember, sier presseansvarlig Marte Lundberg ved Norsk Polarinstitutt til NRK.no.

Planen var å gå 25 kilometer i snitt hver dag, men på grunn av alle utsettelsene forsøker ekspedisjonen trolig å bare gå så fort de kan de 1.311 kilometerne til polpunktet.

– Dårlig vær og fenomenet white out, der skyggeløst sollys på snøen gjør det umulig å orientere seg og bedømme avstander, kan tvinge gruppa til å måtte ta ufrivillige pauser, sier Lundberg.

Race mot Sydpolen

Ottar Haldorsen og Jacob Palmer Meland

HARDTRENING: I et helt år har Jacob Meland og Ottar Haldorsen trent seg opp til ekspedisjonen til Sydpolen. Treningen består i å dra på tunge bildekk, som her over Helgelandsbrua mellom Alstahaug og Leirfjord.

Foto: Privat

Flere andre norske ekspedisjoner og en australsk sørpolsekspedisjon er også på vei mot Sydpolen.

Ottar Haldorsen og Jacob Palmer Meland fra Nordland starter også i dag på sin vei mot Sydpolen.

Den tidligere skøyteløperen Asle T. Johansen og Gaute Grindhaug har med seg journalist Agnar Berg på en ekspedisjon som skal starte et godt stykke lenger sør på 82 grader.

Til gjengjeld skal de gå med samme utrustning som Amundsen brukte, treski med selskinnsfeller og tunge tresleder.

Den siste ekspedisjonen består av Aleksander Gamme og Steffen Dahl som fra hvert sitt utgangspunkt skal gå solo til polpunktet.

Planen er at statsminister Jens Stoltenberg skal være med og feire alle ekspedisjonene når de kommer fram til selve polpunktet.