Hopp til innhold

Blir bedt om å revurdere riving, men nekter

Til tross for protester og underskrifter skal den klassiske 60-tallsskolen på Melbu rives i juni. Nå ber Nasjonalmuseet om at riving vurderes på nytt, men Nordland fylkeskommune sier nei.

Aulaen på Rødskolen på Melbu

SPLITTER LOKALSAMFUNNET: Flere generasjoner melbuværinger har tilbrakt barneårene under de mektige kunstverkene Harald Peterssen. Nå skal skolen rives, og det har sinnene i kok hos mange.

Foto: Bjørn Eide

Nordland fylkeskommune følger ikke rådet fra Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, som ber om at det gjøres en ny vurdering av om Rødskolen i Hadsel bør vernes. Etter planen skal skolen fra 1960-tallet rives før sommeren.

I et brev til fylkeskommunen skriver direktør Audun Eckhoff at skolen med sine store veggmalerier og tidstypiske arkitektur er sjelden i Nord-Norge.

Ikke nasjonal betydning

– Vi har tidligere uttalt at kunstverkene ikke er av vesentlig nasjonal betydning. Men vi mener at det er grunn til å stille spørsmål om kunstverkets betydning i et regionalt perspektiv. Ikke minst fordi det finnes veldig få og tilsvarende dekorasjoner og kunstneriske bidrag i regionen, sier direktør ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Audun Eckhoff.

– Ikke spesiell nok

Når Rødskolen etter planen rives i juni, har elevene på Melbu flyttet inn i en nybygd skole. Både Hadsel kommune og Nordland fylkeskommune, har konkludert med at skolen fra 1960-tallet ikke er spesiell nok til at den må tas vare på.

Da Nordland fylkeskommune avgjorde at bygningen og verken ikke burde tas vare på, var det Nasjonalmuseet for kunst de lente seg på.

– Med bakgrunn i våre egne vurderinger, samt vurderingen fra Nasjonalmuseet, kan ikke Nordland fylkeskommune se at verken bygningen i seg selv eller de malte dekorasjonene kvalitetsmessig kan vurderes som så høye at det er aktuelt å foreta vedtak om midlertidig fredning av bygningen, het det i vurderingen.

Uenighet

Aulaen på Rødskolen på Melbu

Stridens kjerne er to store veggmalerier på sju ganger 11 meter av kunstneren Harald Peterssen, som pryder hver sin endevegg i aulaen på den over 50 år gamle skolen.

Foto: Bjørn Eide

Like skråsikker er ikke Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design som styrer over de største kunstsamlingene og museene i Norge. Direktør Audun Eckhoff stiller spørsmål om saken er godt nok vurdert.

– Derfor anbefalte jeg på vegne av museet at man søkte råd hos den regionale kunstfaglige autoriteten som er Nordnorsk Kunstmuseum. Ettersom jeg har skjønt, har ikke Nordland fylkeskommune rettet noen henvendelse dit. Det synes jeg er naturlig å gjøre.

To store veggmalerier av den lokale kunstneren Harald Peterssen pryder Rødskolen innendørs. Men å be Nordnorsk Kunstmuseum vurdere om skolen har regional verdi, vil ikke Nordland fylkeskommune. I en epost til NRK skriver fagleder for nyere tids kulturminner, Ruth Tove Trang-Liljar:

Nordland fylkeskommune har vurdert om det har kommet inn nye opplysninger i saken angående Rødskolen på Melbu. Det kan vi ikke se at det har. Vi har derfor samme oppfatning som tidligere, og har ingen nye redegjørelser å gi om dette.

Fagleder for nyere tids kulturminner, Ruth Tove Trang-Liljar.

Nordnorsk kunstmuseum bekrefter at de ikke har blitt kontaktet av fylkeskommunen.

– Dersom Nordnorsk kunstmuseum blir kontaktet, kommer vi til å ta en befaring og gjøre en vurdering. Før vi eventuelt blir forespurt, har vi ingen mening om Rødskolen, sier direktør Jérémie Michael McGowan ved Nordnorsk kunstmuseum.

Rødskolen på Melbu
Foto: Bjørn Eide