Hopp til innhold

Blendet redningshelikopter

Et redningshelikopter fra 330-skvadronen i Bodø ble lørdag truffet av en laserstråle i 1000 meters høyde. – I verste fall kan sånne ting føre til at helikopteret krasjer i bakken, sier fartøysjef Roy Inge Jenssen.

Erik Lewin og Roy Inge Jenssen, 330-skvadronen

BLENDET: Erik Lewin og Roy Inge Jenssen, 330-skvadronen var ute på et redningsoppdrag da de ble blendet av et skarpt, sviende lys.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det har vært et økende problem over hele landet. Lørdag ble for første gang et redningshelikopter belyst med laserpenn fra bakken i Nord-Norge.

330-skvadronen i Bodø var på et akutt ambulanseoppdrag på vei til Junkerdalen og fløy over Evenset i Skjerstad. Fem minutter etter avgang ble de belyst av en laser fra bakken. Det satte hele redningsoppdraget i fare.

– Jeg skrek «au»

– Vi var cirka 1000 meter over bakken. Jeg satt med nattlysbriller og så et veldig sterkt og intenst grønt lys som kom inn i cockpiten fra venstre side, sier fartøysjef i 330-skvadronen Roy Inge Jenssen.

Lyset opplevdes særdeles ubehagelig for mannskapet som ble blendet i cockpiten, og to i besetningen fikk et veldig ubehag i øynene i et par minutter.

Andrepilot Erik Lewin fikk lyset rett i øynene.

– Jeg følte at jeg ble belyst rett i øyeeplet og skrek «au» og snudde meg bort, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Laserpenn, laserlys,

ØKENDE BRUK AV LASERPENNER: Hele 152 fly ble forsøkt blendet av personer med laserpenner i Norge i 2010. Her demonstrerer en ansatt i leketøysbutikk i Bodø hvordan laserpennene virker.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Kan få store konsekvenser

Roy Inge Jenssen mener laserpennene er et stort sikkerhetsproblem.

– Spesielt på nattetid og i dårlig vær er det særdeles krevende det vi holder på med. Å da bli belyst av en laser som både blender oss i cockpit, i tillegg til å ha et stort skadepotensiale på øyet hos den enkelte, oppleves som særdeles ubehagelig. Dette er et stort flysikkerhetsproblem og kan medføre svært alvorlige situasjoner, sier han.

På lørdag gikk det heldigvis ikke alt for galt og besetningen kunne fortsette redningsoppdraget. Like bra går det ikke nødvendigvis neste gang.

– Dette skjer dessverre stadig oftere. I dette tilfellet kunne vi fortsette oppdraget, men vi har hatt kolleger som har blitt utsatte for dette mens de står i ro 20 meter over bakken. Å bli blendet da kan i verste fall medføre at helikopteret krasjer i bakken.

(artikkelen fortsetter under)

Roy Inge Jenssen, 330-skvadronen

ADVARER: Laserpenner kan virke uskyldige, men Roy Inge Jenssen forteller at uvettig bruk kan få dramatiske konsekvenser.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Har blitt anmeldt

Erik Lewin tror det i dette tilfellet er snakk om guttestreker

– Man må jo bare tro at det er guttestreker, at det er noen som har fått et leketøy som de ville prøve ute på natta, sier han.

Likevel er alvoret så stort at saken er anmeldt til politiet.

– På grunn av alvoret i situasjonen blir alt rapport som en hendelse både sivilt og militært. Saken vil bli politianmeldt av luftforsvaret, sier fartøysjef Jenssen.

Økende problem

Selv om dette for 330-skvadronen i Bodø er et nytt problem, har det i lengre tid vært et problem lenger sør i Norge og i resten av Europa.

Tall fra Luftfartstilsynet viser en økning fra 119 laserhendelser mot fly i Norge i 2009, til 152 registrerte i 2010.

Barn skadet for livet

Uskyldig lek med slike laserpekere har også ført til at barn har blitt alvorlig skadet.

To unge gutter fra Hedmark fikk i fjor høst varige øyeskader etter lek med laserpenn. Overlege ved øyeavdelingen ved sykehuset i Elverum, Albrecht Gerstenberger, retter nå en kraftig advarsel mot lek med laserpenner.

– Disse guttene har fått varige skader på øynene. De er ikke blinde, men kan for eksempel ikke lese. Sentralsynet er ødelagt, sier Gerstenberger til NRK.

Har strammet inn reglene

For Lewin og Jenssen er det godt nytt at reglene for å eie en laserpenn allerede er strammet inn.

Etter nyttår kom det nye regler, som gjorde vanskeligere å få tak i kraftige laserpenner.

Noen av EUs medlemsland har allerede nasjonal lovgiving på området. Strålevernet mener dette ikke er tilstrekkelig fordi en medlemsstat ikke kan stanse handel fra en annen medlemsstat.

I Norge trådte en ny strålevernforskrift i kraft 1. januar i år. Samtidig ble det innført krav om godkjenning for besittelse og bruk av laserpekere i klasse 3R, 3B eller 4 i offentlig rom, inkludert skoler.