Hopp til innhold

Brukte 800.000 kroner på å gjøre Thomas rusfri, nå bor han på gata

Men kommunen hadde «glemt» å tilby Thomas bolig da han kom hjem fra rusbehandlingen. – Hvorfor bruke 800.000 kroner på å gjøre meg rusfri, uten at jeg får noe sted å bo?

Brukte 800.000 kroner på å gjøre Thomas rusfri

NETT-TV: – Det virker som det er helt greit for Bodø kommune at jeg er uteligger, sier 39 år gamle Thomas, som er en av over 80 bostedsløse bare i Bodø.

– Det virker som det er helt greit for Bodø kommune at jeg er uteligger, sier 39 år gamle Thomas, som er en av over 80 bostedsløse bare i Bodø.

Anslagsvis venter 2500 rusmisbrukere på kommunal bolig i Norge.

I juni møtte NRK.no Thomas første gang. Han var da på Fossen klinikk i Meråker i Nord-Trøndelag. Etter ett års opphold på klinikken var bodømannen endelig blitt rusfri, og i ferd med å bli utskrevet.

Behandlingen kostet samfunnet i underkant av 800.000 kroner, men Thomas var bekymret for hva som ventet hjemme.

– Jeg tror ikke det er noe som venter på meg hjemme. Jeg får nok ikke den kommunale boligen som jeg var blitt lovet, sa Thomas ei uke før han skulle reise hjem.

– Verre og verre

39 år gamle Thomas fra Bodø

VANT KONKURRANSE: Thomas har hatt god bruk for sin fotointeresse på veien tilbake til et rusfritt liv.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Fire måneder senere møter NRK.no Thomas igjen, for å finne ut hvordan det gikk. I en park i Bodø sentrum forteller han om flere nedturer.

– Det har gått verre og verre. Jeg ble først plassert på et pensjonat, så ble jeg flyttet til et lite rom i ei blokk med kun ei seng og en stol. De siste to månedene har jeg i praksis bodd på gata og streifet rundt.

Alle nedturene gjorde at Thomas startet å ruse seg igjen.

– Jeg drømte om å kunne starte et nytt liv, og med egen bolig - etter å ha bodd i ulike kollektiv i 6-7 år der folk har «passet» på meg. Nå vet jeg ikke hva framtiden vil bringe.

Thomas deler skjebne med anslagsvis 2500 rusmisbrukere som mangler egen bolig, ifølge tall fra Husbanken. I Bodø kommune er boligmangelen prekær til både rusmisbrukere, flyktninger og studenter.

– For få boliger

Else Marie Torp (KrF)

Else Marie Torp (KrF), som leder levekårskomiteen i Bodø kommune.

Foto: Harald Krogtoft / NRK
Erling Pedersen

Erling Pedersen leder fagrådet for rusfeltet innen Norge

Foto: Harald Krogtoft / NRK
Bent Høie (Høyre)

Bent Høie (H) er leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / Scanpix

– Det er bra at han er kommet seg ut av rusen, men det er trist at vi ikke har bolig å tilby han, sier Else Marie Torp (KrF), som leder levekårskomiteen i Bodø kommune.

Hun har ansvaret for boligutbyggingen i nordlandskommunen.

– Dessverre har vi for få boliger i Bodø kommune. Det er en stadig økende etterspørsel og vi har bygd for få boliger tidligere. Det prøver vi nå å gjøre noe med, sier Torp.

– En skam

I Oslo sitter Erling Pedersen, som er leder fagrådet for rusfeltet innen Norge. Han er sterkt kritisk til at kommuner bruker store beløp på å gjøre rusmisbrukere rusfri, men uten å ha verken boliger eller oppfølgningstilbud når de returnerer etter behandlingen.

– Det er en skam at det ikke finnes noe tilbud når man har investert i en slik avrusning. Det blir som en slags russisk rulett der man sendes tilbake til behandlingsbordet rett etter endt behandling.

– Dette er dessverre langt fra et enestående tilfelle, forklarer Pedersen.

Pedersen sier dette er langt fra bare kommunene sitt ansvar. For samme år som regjeringen la fram ei egen stortingsmelding om rus, kom det ikke ei eneste øremerka krone til russatsing i kommunene i statsbudsjettet for 2013.

Slik det ble bevilget til f.eks styrking av barnevern i kommunene.

– Vi vet at når midlene ikke er øremerkede havner de fort til andre områder enn det vi jobber for. Vi er svært skuffet over statsbudsjettet, og satsning på rusomsorg er til syvende og sist noe staten må ta ansvaret for at kommunene gjør.

Prioriterer eldreomsorgen

Bent Høie (H), som er leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener kommunene nå bruker nå penger på eldresomsorg og samhandlingsreform for å slippe å få bøter.

– Det er ikke fokus på rusomsorgen nå. Etter min mening er det uheldig å avvikle ordningen med øremerkede midler, sier han til NRK.no.

Han mener sykehusene må satse mer på rus og psykiatri.

Skal plasseres i kollektiv

39 år gamle Thomas fra Bodø

– Det blir mye verre om jeg blir plassert i Junkerveien bokollektiv sammen med de som sitter og ruser seg hver dag, sier Thomas.

Foto: Hrald Krogtoft / NRK

I Bodø ønsker nå helsevesenet å plassere Thomas i et bokollektiv sammen med andre aktive rusmisbrukere. Thomas mistet nemlig retten til pensjonat etter at han sprakk tidligere i sommer. Egen bolig må han fortsatt se langt etter.

– Det blir mye verre om jeg blir plassert i Junkerveien bokollektiv sammen med de som sitter og ruser seg hver dag. Jeg er ikke kommet så langt ned at jeg hører hjemme der enda, forklarer han oppgitt.

For Thomas venter også nok en avrusning. Men behandlingen som ble lovet skulle starte opp i midten av oktober, ble utsatt til over nyttår. 39-åringen vet ikke om han klarer å vente så lenge.

– Jeg har ikke lyst til å stå på siden av samfunnet å se inn i vinduet på hvordan alle andre har det. Det er umulig for meg å komme videre uten egen bolig. Jeg ser ikke noe håp for framtiden. Hvorfor skal samfunnet bruke tusenvis av kroner på å gjøre meg rusfri, uten at jeg får noen plass å bo når jeg kommer hjem, spør han?

– Løsningen ligger hos kommunene

Statssekretær Kjell Erik Øie i Helse og omsorgsdepartementet (Ap) svarer slik på kritikken om at man svikter rusmisbrukerene i neste år statsbudsjett.

– Vi har hatt øremerkede midler til rus-satsning siden 2007 og det er ei god ordning når man skal bygge opp en tjeneste. Men den varige løsningen ligger hos kommunene der folk bor, sier Øie.

– Hvorfor har dere da valgt å fjerne øremerkingen i statbudsjettet for 2013?

– Det er fordi det er kommunene som har ansvaret for å følge opp disse pasientene - og vi har tilført de fem milliarder friske kroner som skal gå til å blant annet hjelpe rusmisbrukere i kommunene.