Fotoalbumet fra Terbovens reise i Nord-Norge i juli 1942 offentliggjøres tirsdag som en del av Riksarkivets «vårslipp 2012» – til minne om frigjøringsdagen 8. mai 1945. Det er tredje gang statsarkivet «slipper» digitaliserte dokumenter fra andre verdenskrig.

– Dette fremstår ikke som et offisielt dokument. Bare fem av bildene er kjent fra det beslaglagte arkivet fra Rikskommissariatet i Oslo etter krigen. Det er ingen tvil om at det er de ansatte i kommissariatet som har laget albumet. Det kan vi blant annet lese ut av en del humoristiske og løsslupne kommentarer som utgjør tekstene, sier avdelingsdirektør Øyvind Ødegaard i Riksarkivet til NTB.

Uformelle øyeblikk

De fleste fotografiene har karakter av uformelle øyeblikksbilder tatt under reisen fra Trondheim gjennom Nordland, Troms, Finnmark og til Finland.

Det er bilder fra selskap og drikkelag, fra møter med norsk natur og lokalbefolkning, fra inspeksjon av tyske styrker og fra samtaler med lokale befal langs reiseruten. Nå kan du bla i albumsidene på Digitalarkivet eller se enkeltbildene på Flickr.

– Som bildesamling i et intakt og originalt album stilet til Terboven personlig, er dette albumet helt unik, sier avdelingsdirektøren.

– Bildene gir et interessant innblikk i okkupasjonsmaktens perspektiv på landet og innbyggerne, og på forholdet mellom okkupant og okkupert.

Spleiselag

Video Unike bilder av Josef Terboven i Norge - Falstadsenteret i Levanger får overlevert et album med bilder fra Josef Terbovens tid i Norge under krigen. Viser unike bilder av privat karakter. - Foto: Nyhetsspiller /

Falstadsenteret i Levanger får overlevert et album med bilder fra Josef Terbovens tid i Norge under krigen. Viser unike bilder av privat karakter.

Foto: Nyhetsspiller

Fotoalbumet dukket opp på det private auksjonsmarked i England i vinter. Det ble innkjøpt av et antikvariat i London og solgt videre til det krigshistoriske Falstadsenteret i Levanger og Riksarkivet på vårparten i år. Prisen var 6.000 pund.

– Normalt kjøper ikke Riksarkivet arkivmateriale, men i dette tilfellet hadde vi ikke noe valg. Riksarkivet og Falstadsenteret vurderte kildeverdien som så stor at det var viktig å sikre albumet for forskere og allmennheten. Vi ønsket ikke at dette skulle forsvinne inn i en privat samling, sier Ødegaard.

Så vidt han vet var det en østerriker som la albumet ut på auksjon. Han skal ha kjøpt albumet av en britisk offiser som trolig kan ha tatt det med fra Norge som «krigsbytte».

– Det siste er riktignok ren spekulasjon, men sikkert er det at albumet har vært på private samlerhender siden 1945, sier Ødegaard.