Hopp til innhold

Ber om hjelp til å vurdere om noen skal straffes etter Kebnekaise-ulykken

Politiet har bedt Luftfartstilsynet om bistand for å finne ut om det skjedde noe straffbart da Hercules-flyet styrtet i Kebnekaise. Men Luftfartstilsynet vet ikke om de kan hjelpe politiet.

I nesten en uke har soldater fra Telemarksbataljonen lett etter ferdsskriveren som var i Hercules-fl

Her leter soldater fra Telemarksbataljonen etter ferdskriveren som var ombord Hercules-flyet. Nå har politiet i Salten bedt Luftfartstilsynet om bistand i etterforskningen.

Foto: Forsvaret / NTB scanpix

Hele besetningen på fem omkom da et norsk militærfly av typen Hercules styrtet i fjellet Kebnekaise i Sverige i mars i fjor.

Flyet var på vei fra Evenes til Kiruna for å hente personell og materiell da ulykken skjedde.

Da den svenske havarikommisjonen tidligere i høst la fram sin rapport konkluderte de med at Hercules-ulykken skyldtes feil både hos Luftforsvaret og flygeledelsen.

Nå har politiet i Salten bedt Luftfartstilsynet om hjelp til å finne ut om det skjedde noe straffbart da Hercules-flyet styrtet i Kebnekaise.

Bakgrunn i svensk rapport

– Det er naturlig at Salten politidistrikt ser på saken, og vurderer om det skal settes igang etterforskning for å klarlegge om det eventuelt har funnet sted straffbart i forbindelse med ulykken, sier politiadvokat Lars Brekke.

I den forbindelse har politiet sendt brev til Luftfartstilsynet.

Lars Brekke

Politiet i Salten har bedt Luftfartstilsynet om hjelp til å finne ut om det skjedde noe straffbart, da Hercules-flyet styrtet i Kebnekaise. Det sier politiadvokat Lars Brekke.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Vi har bedt dem om bistand i denne vurderingen om det foreligger rimelig grunn til å starte etterforskning med bakgrunn i ulykkesrapporten som den svenske havarikommisjonen har skrevet, forklarer Brekke.

Under fremleggelsen uttalte sjefen for den svenske Statens havarikommisjonen, generaldirektør Hans Ytterberg, at rapporten viser at det var mangler hos både det norske og det svenske Luftforsvaret.

– Det er disse manglene og ikke individuelle feil som forklarer ulykken, sa han i oktober.

– Ekspertise vi ikke har

Politiadvokat i Salten politidistrikt, Lars Brekke, understreker at de ikke skal etterforske de direkte årsakene til ulykka.

– De anser vi som tilstrekkelig klarlagt gjennom den svenske havarikommisjonens etterforskning.

– Hva er det dere konkret har bedt Luftfartstilsynet om å se på?

– De sitter med ekspertise og kunnskap om dette fagområdet som vi ikke gjør. Vi har derfor bedt dem vurdere det som kommer fram i ulykkesrapporten, og om det på bakgrunn av den er grunnlag for å iverksette etterforskning for å finne ut om noe straffbart har skjedd.

Nå håper politiet på snarlig svar fra Luftfartstilsynet, sier Brekke.

– Deretter får vi se på hva de tilråder, og ta det derfra.

Vet ikke om de kan hjelpe

Brevet fra politiet i Salten ble sendt til Luftfartstilsynet 19. november. Foreløpig har ikke Luftfartstilsynet tatt stilling til forespørselen.

Marit Kvarum

Kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum hos Luftfartstilsynet sier de har bedt Samferdselsdepartementet om en avklaring.

Foto: Luftfartstilsynet

– Siden vi er en sivil luftfartsmyndighet, og dette var en ulykke innnenfor Luftforsvaret, må vi få avklart dette med Samferdselsdepartementet først, forklarer kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum.

Hun legger til at den avklaringen trolig kommer snart.

– Det skal ikke ta så lang tid, men vi er altså nødt til å få den avklaringen før vi kan svare politiet, avslutter Kvarum.