Hopp til innhold

BBC: – Andøya er et naturlig valg når vi skal filme hval

For tredje år på rad er BBC, som jobber med en dokumentarserie om de sju verdenshavene på plass på Andfjorden. – Målet er å dokumentere hvordan de store pattedyrene jakter.

Hvaleventyret utenfor Andøya fortsetter for fullt. I disse dager koker havet av sild, spekkhoggere, knølhval og finnhval. For tredje år på rad er BBC, som jobber med en TV-dokumentar om de sju verdenshavene på plass på Andfjorden.

– Andøya er et naturlig valg når vi skal filme hval. Hvalene er tallrike og naturen er fantastisk storslått. I tillegg er folkene her så hyggelige og hjelpsomme, forteller Jonathan Smith ved BBC Natural History Unit.

Han er produsent for den nye naturserien «Ocean» i sju deler.

Stjernefotograf

Eventyret under vann utenfor Andøya varer til februar, før hvalene og spekkhoggerne beveger seg videre til Shetland og Karibien. Og det er ingen hvem som helst BBC sendte nordover til Andøya denne vinteren.

– David Reichert er en av verdens mest kjente undervannsfotografer. Han har filmet flere av BBCs største naturserier som Den Blå planeten, Den levende Planten og Ei iskald verd.

I år skal BBC-teamet filme knølhval, finnhval og spekkhoggere som jakter på sild. Målet er å dokumentere hvordan disse store pattedyrene jakter.

– Man blir litt blasert

Spekkhoggere utenfor Andenes

Spekkhoggere utenfor Andenes.

Foto: Kenneth Pettersen

Fotograf Kenneth Pettersen fra Andøya bistår BBC-temaet med det praktiske og holder oversikt over hvor hvalene befinner seg.

– I år er kan man nesten bruke et ord som ekstremt for å forklare hvor mange hval som er kommet. Det er 500-600 spekkhoggere fra Andenes og nordover. Vi har sett 4-5 finnhvaler og mellom 8 og 10 knølhvaler. Det har vært slik sånn hver vinter siden 2011 etter at silda endret vandringsmønster, forteller Pettersen.

– Du blir nesten litt blasert. Det er litt som nordlys, du blir mett av det, legger han til.

– Koker på havet

Knølhval mot Senjafjellene

Knølhval mot Senjafjellene.

Foto: Kenneth Pettersen

I januar og februar når mengden hval er som størst er han ute både tidlig og seint.

– Hvalturismen har blitt en stor næring. Det kryr av franskmenn og italiere og andre utlendinger her. Vi har 8-10 ribber og flere operatører ute på havet.

Og utlendingene får det de har kommet for å se og oppleve.

– Havet koker. Det er så mye sild under havflata at det spruter rundt båten når den er i bevegelse. Det samme ser vi når hvalen går under vann. Da åpner det seg en gate av sild.

Tro om spekkhoggerne navigerer etter Andøy fyr?

Tro om spekkhoggerne navigerer etter Andøy fyr?

Foto: Kenneth Pettersen