Hopp til innhold

Barneombud krever mer informasjon om konsekvensene av omskjæring

Barneombudet mener foreldre må få mer informasjon om konsekvensene av omskjæring.

Anne Lindboe

I et brev til Helsedepartementet etterlyser barneombud Anne Lindboe forebyggende informasjonsarbeid for å få ned antallet omskjæringer.

Foto: Beate Riiser / NRK

Barneombudet er bekymret for at rituell omskjæring av guttebarn skal utføres på norske sykehus. Fra 1. januar skulle alle helseforetakene ha tilbudt rituell omskjæring av guttebarn. Men NRK skrev i forrige uke at det er ingen urologer i Nord-Norge som vil utføre inngrepet.

Nå krever de at Helse- og omsorgsdepartementet opplyser foreldre om konsekvensene av omskjæring.

– Vi har nå sendt brev til departementet der vi etterlyser godt forebyggende informasjonsarbeid mot helsestasjoner og fastleger for å få ned forekomsten av omskjæring, sier barneombud, Anne Lindboe til NRK.

Ønsker aldersgrense for inngrep

Ifølge barneombudet sender den nye loven ut signaler om at inngrepet er risikofritt og bra for helsen. Hun mener mer informasjon om farene knyttet til inngrepet kan få foreldre til å la være å omskjære barna sine.

– Det mener vi på sikt vil kunne få ned antallet omskjæringer og føre oss nærmere en aldersgrense for slike inngrep.

– Bedre enn alternativet

Cecilie Brein-Karlsen

Cecilie Brein-Karlsen ved Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: NRK

Ved Helse- og omsorgsdepartementet blir det en del av tilbudet å informere foreldre om hvilken konsekvenser inngrepet kan få.

– Det vi må legge til grunn her er at omskjæring har blitt praktisert i flere tusen år og det kommer til å fortsette slik. Men nå får vi det inn i en forsvarlig ramme. Det betyr at foreldre skal få den nødvendige informasjonen om risiko og bivirkninger. Jeg tenker det er positivt at det har kommet inn i ordna rammer, alternativet har vært at det kanskje ikke har blitt utført forsvarlig og uten smertelindring, sier Brein-Karlsen.

Nordlandssykehuset i Bodø

HAR RESERVERT SEG: Mange urologer har reservert seg mot å omskjære gutter. Helse Nord klarer ikke å tilby lovpålagt tjeneste.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Får flere henvendelser

Barneombud Lindboe mener foreldre også bør informeres om guttenes rett til å bestemme selv og at dette kan være et skritt mot en 16-års aldersgrense. Ombudet får flere henvendelser fra gutter som har blitt omskåret mot sin vilje i ung alder.

– Det er gjerne gutter med for eksempel én muslimsk og én ikke-muslimsk forelder. Guttene er blitt omskåret som barn, men definerer seg ikke som muslim når de blir eldre, men er da påført en fysisk identitet som aldri kan reverseres, sier Lindboe.

– Hvorfor er 16-årsgrensen viktig for Barneombudet?

– Dette er heller ikke risikofritt. En studie ved Rikshospitalet i København viser at fem prosent får komplikasjoner, selv om inngrepet er gjort av helsepersonell. Foreldre må få informasjon om fare for komplikasjoner som blødning, smerte og skader som voksne, sier Lindboe.

I Norge blir rundt 2000 gutter omskåret hvert år. Både jødedommen og islam krever det, men det er i all hovedsak muslimer i Norge som får utført omskjæringer.

Omskjæring (illustrasjon) lysere

Den jødiske minoriteten bare har rundt fem omskjæringer i året. Noen av disse skjer på utenlandske sykehus.