Hopp til innhold

Se norgeshistoriens største rakett gå i lufta

Her blir norgeshistoriens største rakett skutt opp fra Andøya. – Dette er en revolusjonerende oppskytning, sier operasjonsleder Kjell Bøen.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Trond Abrahamsen/Andøya Rakettskytefelt AS

– Oppskytingen gikk plettfritt. Det var strålende forhold, og alt gikk etter planen, sier operasjonsleder ved Andøya rakettskytefelt, Kjell Bøen.

Han stod i spissen for det som er den største rakettoppskytingen på norsk jord noensinne som gikk av stabelen fredag kveld, da den 13 meter og syv tonn tunge raketten SHEFEX II ble sendt opp fra Andøya rakettskytefelt.

Tysk-norsk samarbeid

– Raketten er banebrytende i form av at det er brukt en teknologi som i framtiden forhåpentligvis skal benyttes i en europeisk romferge.

SHEFEX-II er utviklet av den tyske romorganisasjonen DLR og er basert på teknologi for fremtidig romfartøy. Teknologien skal i fremtiden benyttes på romfartøy som skal kunnes skytes opp med mål om å dra ut i rommet, for så å returnere til jorda.

– DLR har jobbet med raketten i flere år, mens vi på Andøya har forberedt oss på oppskytingen siden begynnelsen av juni, forteller Bøen.

Rett før helgen kunne både de tyske og norske rakettarbeiderne bevitne en særdeles vellykket oppskytning i knallvær.

– Alt gikk etter planen, og til og med været spilte på vårt parti. Vi kunne ikke vært mer fornøyd med gjennomføringen, sier en kry Bøen.

rakett

Slik ser raketten, som ifølge forskere innehar banebrytende teknologi for fremtiden ut.

Internasjonal oppmerksomhet

Oppskytingen har vekket stor oppmerksomhet i miljøet, og store organisasjonen som NASA har fått øynene opp for oppskytningen på Andøya.

– Dette er en revolusjonerende oppskytning også utenfor Europas grenser, sier en entusiastisk operasjonsleder.

Han forklarer at det spesielle med denne oppskytningen er tempoet raketten holder igjennom atmosfæren.

– Det som er sensasjonelt med denne raketten er tempoet den blir sendt opp i atmosfæren. Den holder en fart på 3 km/pr. sekund helt til den har brutt igjennom atmosfæren. Denne teknologien er fremtiden hva romferger angår.