Hopp til innhold

Av 160.000 årsverk, tar Staten inn 460 lærlinger

Som lærling i Luftfartstilsynet er Petter Hanssen en av kun 460 som i år får fagbrev gjennom statlige virksomheter i Norge. – Jeg føler meg heldig, sier 19-åringen.

Lærling Petter Hanssen i Luftfartstilsynet i Bodø

Petter Hanssen (19) fra Bodø er lærling i Luftfartstilsynet. – Det er veldig bra å være lærling i staten. Jeg blir godt tatt vare på og får god oppfølging.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Fly og droner! For en som er interessert i dataspill er Luftfartstilsynet er en utrolig spennende arbeidsplass, sier Petter Hanssen.

Han er lærling innen kontorfag og skal ta fagbrev til sommeren. Da har han vært innom de fleste avdelingene i Luftfartstilsynet i Bodø.

– Jeg startet i resepsjonen. Det er viktig å forstå hva hver enkelt ansatt jobber med. Etter det gikk turen til arkivet hvor jeg lærte om post- og journalføring. Men det jeg liker aller mest er å jobbe med økonomi.

Drømmen er å gå videre skole ta sikte på en bachelor jobbe innenfor HR eller økonomi.

Petter Hanssen

Staten svikter

Samtidig som regjeringen har som må å øke antall læreplasser – svikter altså staten selv lærlingene. Blant de store statlige bedriftene som ikke tar inn en eneste lærling er NAV i Nord-Norge, Skatt Nord i Bodø og Tromsø – samt Statens vegvesen i Nord-Norge.

– Det har flere årsaker. Det ene er at vi ikke har så mange fagområder å ta lærlinger på, sier HR-sjef Ole Bjørn Nikolaisen i Statens vegvesen, region Nord.

Men denne unnskyldningen kjøper ikke utdanningsråden i Nordland. Hun krever at staten med sine over 160.000 årsverk gjennomfører løftene om å øke sin lærlingeandel fra dagens 460.

– Det er skammelig lite. Vi har både NAV, universitet, Brønnøysundregistrene og Nasjonalbiblioteket – store statlige virksomheter i Nordland som rett og slett kan trykke på knappen og bestemme seg for å ta inn flere lærlinger, fastslår Olsen.

– Lærlingene bidrar

Økonomisjef Veronica Hammer og lærling Petter Hanssen i Luftfartstilsynet

– Petter er kjempeflink. Han har bidratt på flere avdelinger og lært masse, sier økonomisjef Veronica Hammer i Luftfartstilsynet.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Luftfartstilsynet med sine 180 ansatte har i dag to lærlinger, og de angrer ikke på valget de tok for åtte år siden.

– Lærlingene bidrar. De unges tenkesett og måten de ser sammenhenger på er viktig for oss som arbeidsgiver. Det tar vi videre med oss i vår organisasjon, sier økonomisjef Veronica Hammer i Luftfartstilsynet.

Hun skulle gjerne hatt flere lærlinger i bedriften.

– Som stor statlig arbeidsgiver er vi opptatt av å ta ansvar for å hjelpe unge mennesker å komme ut i arbeidslivet. Vi vurderer fortløpende om vi kan ta inn flere.

Vanskelig

Kristin Holm Jensen

Når det offentlige inngår anbud og kjøper tjenester fra private, er det et krav at det skal være lærlinger på prosjektene, forteller statssekretær Kristin Holm Jensen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Foto: (Torbjørn Tandberg/KRD)

Statssekretær Kristin Holm Jensen (H) er enig i at en større innsats må til for å få på plass flere lærlingplasser. Både i fylkene og i staten.

– Antallet lærlingplasser har heldigvis økt med 16 prosent de siste årene, men vi er fortsatt ikke i mål. Derfor har vi iverksatt flere tiltak.

Blant annet har de økt lærlingetilskuddet, og stilt krav til at alle statlige virksomheter skal ha minst én lærling.

– Hvorfor er dette vanskelig?

– Det handler nok om at de statlige virksomhetene har endret seg en del de siste årene. I dag bruker man i mindre grad kontorpersonell og yrkesfaglige utdannelser, og man har andre yrkesgrupper inne.