Hopp til innhold

Aspaker lover stor vekst i oppdrettsnæringen

Norsk oppdrettslaks er allerede en milliardindustri, men det er rom for å øke produksjonen, mener regjeringen. – Uforsvarlig, mener Naturvernforbundet.

Elisabeth Aspaker (H)

Elisabeth Aspaker (H) vil gi næringen seks prosents økning hvert andre år, hvis de oppfyller miljøkravene.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) la i dag frem en ny stortingsmelding som skal øke veksten i havbruksnæringen.

Oppdrettsnæringen står for 70 prosent av sjømateksporten målt i verdi, men samtidig har næringen problemer med lus, fiskesykdommer og fisk som rømmer.

– Hovedhensikten er å gi næringa større forutsigbarhet. De skal få vite når dem blir målt, hva slags kriterier som ligger til grunn, og hvor stor veksten kan være, sier Aspaker til NRK.

Seks prosents vekst med trafikklys

Nova Sea på Lovund

Oppdrettsanlegget til Nova Sea på Lovund kan ende opp med å måle ulike miljøindikatorer hvis de vil vokse og utvide.

Foto: Nova Sea

Hun mener å kunne tilby næringen seks prosents økning hvert andre år.

– Det forutsetter at den naturmessige tålegrensen er akseptabel. En indikator er måling av lus, forklarer fiskeriministeren.

Gjennom handlingsregelen skal kysten deles inn i soner, og i hver sone skal miljøtilstanden måles. Slår målingene dårlig ut med tanke på ting som utslipp og lakselus kan det sette stopp for utvidelse, men er tilstanden god så betyr det klarsignal for videre vekst og utvidelse.

Alt måles på trafikklysskalaen, grønt er bra og betyr vekst, gult er videreføring, rødt er stopp og muligens reduksjon.

– I 2017 regner vi med å ha det nye systemet oppe. Da skal vi få en miljøstatus på kysten, og jeg håper det vil være grønt flere steder. Når de vet at miljøgodkjenning betyr vekst, vil det gi motivasjon.

Naturvernforbundet: – Uforsvarlig

Maren Esmark

Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Foto: Jo Straube / Naturvernforbundet

Men fiskeriministerens forslag til trafikklys i oppdrettsnæringen møter motstand. Nordland jeger- og fiskerforening har tidligere uttalt frykt for at ordningen vil gjøre det verre for villaksen.

– Dette er helt uforsvarlig med større vekst nå. Det blir å premiere en næring hvor mange av miljøfaktorene ikke er under kontroll i det hele tatt, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

Hun mener at vekst i de «grønne områdene» er å starte i feil ending.

– Vi må starte i de områdene det er gult og rødt. Det må på plass en akseptabel miljøpåvirkning før vi kan snakke om en vekst.

For å gjøre dette må laksemengden reduseres, mener Naturvernforbundet.

– Vi må redusere massen ved å slakte unna. I noen områder er presset veldig stort. Sjøørret- og villaksbestander lider under mengden av lakselus som finnes langs kysten, sier Esmark.