Hopp til innhold

– Skvis lettmaten ut av markedet

Grasrota i kostholdsbransjen mener matmyndighetene er for feige. Kostholdsveileder Line Holdal oppfordrer deg til å skvise usunn lett-mat ut av markedet.

Kostholdsveileder Line Holdal

FY-MAT: Kostholdsveileder Line Holdal ber oss ligge unna lett-mat.

Foto: Kristin Rivrud og Astrid Marie Holand, NRK

Norske matmyndigheter er feige og lar industrigigantene råde. Det mener grasrota i kostholdsbransjen.

– Ensidig fokus på slanking har gitt marked for en rekke produkter - men ikke bidratt til bedre folkehelse, mener ernæringsveileder Line Holdal.

– Feighet og feil fokus

– Det er feil fokus. Det er fokus på å gå ned i vekt, det er ikke fokus på helse. De siste tjue årene har vi blitt mer og mer hysteriske i forhold til fett i kosten. En rekke lettprodukter har kommet på markedet - det er fullt av dem! Men hvis vi ser på utviklingen i samfunnet, vil jeg si at flere mennesker har blitt overvektige og flere har blitt syke.

Myndighetene har ikke våget å ta den nødvendige kampen mot skadelige tilsetningsstoffer i mat - særlig i lettprodukter, hevder Holdal. Kritikken rettes mot et system som foretrekker kjemi framfor natur.

– Det er nok litt feighet ute og går, ja. Selv har jeg valgt å fristille meg fra de offisielle ernæringsråd i mitt daglige arbeid.

– Lett-mat er ikke sunn mat

Kostholdsveileder Line Holdal

LES PÅ PAKKA: Sjekk hva maten inneholder før du kjøper den, oppfordrer Holdal.

Foto: Astrid Marie Holand, NRK

– Det er bedre å spise vanlig ost, men kanskje litt mindre, enn å spise store mengder lett-ost! Holdal er særlig opptatt av å formidle en mer kritisk holdning til lettprodukter der kalori-kildene fett og sukker er fjernet - til fordel for smaksforsterkere, søtstoffer og farge.

– Disse produktene blir del av kostholdet vårt gjennom fancy reklame, men ikke la dere lure! Sats på minst mulig bearbeidet mat, sier Holdal til alle matvarekunder.

Hun mener å se en unnvikenhet i den offisielle ernæringspolitikken, og bruker søtstoffer som eksempel.
– De er veldig redde for naturprodukter som stevia, som man ser kan være et svært godt alternativ. Mens kunstige søtningsstoffer som aspartam og sukralose - som er påvist å være skadelig - selges i alle butikkene.

Holdal mener det er påfallende at det er de kunstige søtstoffene som selges i Norge, mens stevia er forbudt. Dermed målbærer hun kritikken som florerer på nettsteder i kategorien helsekost og alternativ medisin. De advarer mot at legemiddelindustrien og næringsmiddelindustrien påvirker helse- og ernæringspolitikken.

– Ulogisk og merkelig

– Det er ingen klar logikk i hvilke stoffer myndighetene tillater solgt i Norge og hvilke som er forbudt, mener butikksjef Randi Hansen hos Sunkost i Bodø.

– Jeg synes det er rart på mange måter, det må jeg si. De tillater ting i Norge som er forbudt i mange land - og motsatt. Så det er noe som ikke stemmer.

Også hun stiller spørsmål ved erstatningssukkeret. I tillegg advarer hun mot smaksforsterkeren glutamat, som finnes i svært mange produkter.

Glutamat er tillatt i Norge. Ferdigmatprodusenten Toro har likevel valgt å redusere bruken av dette stoffet. Ikke fordi det er skadelig, kun fordi det er omdiskutert. «Det er ikke medisinske eller helsemessige årsaker som ligger bak [...], men forretningsmessig vurdering om at man kan tape markedsandeler ved å ha det inne», heter det på Toros nettsider.

– Tenk sjøl!

– Det er jo pengemakta som rår! Folk er altfor lite flinke til å lese deklarasjonen bakpå pakkene. Vel er det vanskelig for folk flest å holde rede på alle E-stoffene. Men jeg forlanger at kolonialvarehandlerne har litt kunnskap - i det minste ei bok å slå opp i når folk spør, for det er svært mange tilsetningsstoffer i maten som er skadelige, sier Hansen.

Men kostholdsbransjen ønsker også skape et marked hvor det er penger å tjene. Både Holdal og Hansen innrømmer det. Og slår tilbake med at egen fornuft er forbrukernes beste rettesnor.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig å vite hvilke eksperter man skal lytte til, sier Holdal. – Det beste rådet da er å tenke sjøl, ta et skritt tilbake og tenke «hva er naturlig mat?».

– Kjøp naturlige råvarer! Når myndighetene svikter må hver enkelt forbruker og hver enkelt butikk gjøre sitt til å bremse salget av mat med skadelige stoffer i, oppfordrer Hansen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.