Hopp til innhold

Fikk adopsjonspapirene sine, fem minutter senere fant hun moren på Facebook

I reneste Tore på Sporet-stil fant adopterte Malin Virginia Lange (30) fra Brønnøysund sin biologiske mor og bror i Colombia.

Malin Virginia Lange

FRØKEN DETEKTIV: Etter litt detektivarbeid fant adopterte Malin Virginia Lange sin biologiske familie i Colombia.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Hun var bare var et halvt år gammel da hun ble adoptert til Brønnøysund fra et barnehjem i Colombia.

Malin Virginia Lange

I reneste Tore på Sporet-stil fant adopterte Malin Virginia Lange sin biologiske mor og bror i Colombia.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Jeg har hatt en kjempefin oppvekst, men jeg alltid lurt på hvem mine biologiske foreldre er. Jeg har alltid visst at jeg var adoptert, og foreldrene mine har oppfordret meg til å søke etter røttene mine. Dette ønsket ble sterkere da jeg fikk barn selv, forteller Malin Virginia Lange til NRK.no.

Startet jakten på Youtube

Den 30-årige tobarnsmoren og butikksjefen fra Brønnøysund bestemte seg for å starte jakten på Youtube. Der fant hun en video fra det samme barnehjemmet hun kom fra, som en annen norsk kvinne på jakt etter sitt biologiske opphav hadde laget.

– Jeg sendte henne en melding og fortalte at jeg kom fra samme barnehjem. Vi kom i prat og fikk god kontakt. Hun hadde fått kontakt med sin biologiske familie, og ville hjelpe meg.

Kvinnen var blitt godt kjent med personene som satt på arkivet ved barnehjemmet, som klarte å finne Malin Virginia Lange adopsjonspapirer.

Søkte opp moren på Facebook

Malin Virginia Langes mor og bror i Colombia

Malin Virginia Langes mor og bror i Colombia.

Foto: Privat

– Torsdag morgen fikk jeg papirene tilsendt på mail. Der fant jeg raskt navnet til min biologiske mor. Jeg søkte henne opp på Facebook – og der var hun. Nesten for enkelt.

Men hvordan går man fram når man tar kontakt med en fremmed kvinne som du nettopp har funnet ut er din egen mor? Skal man sende en venneforespørsel, eller gå rett på sak?

– Jeg gjorde begge deler. Jeg fikk hjelp av en venninne som kan spansk og fortalte hvem jeg var, og at jeg kom fra barnehjemmet og var adoptert til Norge i 1984.

Det går ett døgn, men Malin mottar ingen meldinger fra Colombia.

– Jeg hadde forberedt meg på det. Samtidig ble jeg litt urolig. Jeg bestemte meg for å gå videre. Jeg fant en ung mann med samme etternavn som meg. Jeg sendte han en melding, som han straks svarte på. «Er du den jeg tror du er?», skrev han.

– Det var som å se meg selv

Malin Malin Virginia Lange og det som skal vise seg å være storebroren hennes, tar raskt kontakt via Skype. Der får Malin også treffe sin biologiske mor.

Øyeblikket når hun ser sin mor i øynene for første gang, kommer hun aldri til å glemme.

– Jeg visste med en gang at det var henne. Det var som å se meg selv. Bare eldre. Vi gråt og lo om hverandre. Det var mye følelser, sier Malin Virginia Lange.

Det viste seg at moren nettopp hadde fått Facebook-profil.

– Men det var nok en mening med det, smiler Malin.

Språkvansker

Malin Virginia Lange

– I flere dager i strekk har jeg stirret på bildene av min mor og min bror Det er morsomt å se hvor like vi er, sier Malin Virginia Lange.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Siden fredag har Malin snakket med storebroren og moren hver dag.

– I flere dager i strekk har jeg stirret på bildene av dem. Det er morsomt å se hvor like vi er.

Malins familie i Colombia kan ikke et ord engelsk, og Malin kan ikke et ord spansk. Derfor har hun hyret inn en spanskkyndig venninne som tolk når hun skyper med sin nye familie.

– Språkvansker gjør at jeg ikke har fått vite så mye om familien min, og hvorfor jeg ble adoptert bort. Men jeg forstår det slik at hun er glad for at jeg har fått en god oppvekst i Norge. Nå blir det spanskkurs, det er helt sikkert.

Bryllup til sommeren

Til sommeren skal Malin gifte seg og hennes høyeste ønske er at familien i Colombia skal komme til bryllupet i Brønnøysund.

– Det er to måneder til, så det tror jeg vi skal få til.

Men om bryllupsreisen går til Colombia er hun ikke så sikker på. For Malin har nemlig flyskrekk.

– Jeg skal jobbe for å overvinne skrekken. Det er vel en mening med det også.

Til andre adoptivbarn som vurderer å spore opp sin biologiske familie, har Malin følgende råd.

– Vent til du er klar. Vær forberedt på at du kanskje ikke får de svarene du vil ha. Jeg hadde forberedt meg på å bli avvist. Det kan være mange grunner til at ditt biologiske opphav ikke ønsker kontakt. Jeg er utrolig takknemlig over å ha fått en mor og en storebror, sier Malin Virginia Lange til NRK.no.