Hopp til innhold

HMS "Hunter" bare ett av flere tusen vrak

Den britiske jageren HMS "Hunter" er bare en av mange tusen skipsvrak som ligger utenfor kysten av Nordland.

Mannskapet ombord i HMS Hunter

DAGLIGLIV OMBORD: Mannskapet ombord i HMS 'Hunter' i årene 1936-37, tre år før skipet ble senket utenfor Narvik.

Foto: Dag-Jostein Andresen

"Hunter" var ett av tilsammen 20 tyske og allierte fartøy som deltok under det dramatiske sjøslaget i Narvik i april 1940. Flere av skipene ble senket, og den nær 100 meter lange jageren var inntil nå det eneste av dem som ikke var funnet og identifisert.

- Et svært viktig funn, sier vrakekspert Dag-Jostein Andresen, som har dykket mye både i Narvik- og i Bodø-området. Han har tidligere jobbet som redningsmann på 330-skvadronen i Bodø, og har nå samme jobb ved skvadronen på Rygge.

- Oppsiktsvekkende

Andresen synes imidlertid det er oppsiktsvekkende at ikke den britiske jageren er funnet tidligere. "Hunter" bidro til å senke syv tyske transportskip. I tillegg ble to tyske jagere senket, og tre andre ble påført skader.

- Hadde det vært et norsk fartøy tror jeg det ville vært lagt ned betydelig mer innsats for å lokalisere vraket. 95 mennesker ombord på dette fartøyet ga sitt liv for Norge, og de hadde fortjent å bli funnet tidligere, mener Andresen.

HMS Hunter

HMS Hunter ble bygget ved verftet Swan Hunter & Wigham Richardson Limited i Wallsend-on-Tyne i England, og ble sjøsatt 25. februar 1936.

Funnet på 14 timer

Det var det norske marinefartøyet KNM "Tyr" som fant jageren ved hjelp av et nytt, avansert ekkolodd. En fjernstyrt miniubåt klarte deretter å identifisere vraket som HMS "Hunter".

- Denne teknologien har forsvarsindustrien hatt i lang tid. Det tok "Tyr" bare 14 timer å finnere jageren, sier Andresen.

Flere vrak

Man antar at det ligger 10.000 vrak langs norskekysten, hvorav ca. 3000 er fartøyer over 50 brutto registertonn. Flere av disse vrakene ligger fortsatt urørt på bunnen etter forlis, og er ikke undersøkt eller registret.

- Mange av disse fartøyene er skip og ubåter fra konvoiene til og fra Murmansk. Men de aller fleste av disse ligger så dypt at de ikke er tilgjengelige for dykkere, sier Andresen.

Hele kysten en søppelfylling

Mange skip som lå på relativt grunt vann ble etter krigen kjøpt opp av Høvding Skipsopphugging i Sandnessjøen, og hugget opp. Dette gjaldt stort sett de tyske skipene.

- Etterspørselen etter metall var enorm etter krigen. Samtidig lå det skipsvrak på hver en odde, og staten var svært interessert da Høvding ville påta seg jobben med å rydde opp etter krigen, forteller vrakeksperten.

Funnet

Av større krigsskip som er funnet er blant annet "Riegel" (utenfor Tjøtta), MS "Hadsel" DS "Nordstjernen" og den britiske krysseren "Effingham".

- "Effingham" ble senket ved Bliksvær utenfor Bodø. Bortsett fra HMS."Hardy" i Narvik, er vraket av denne båten det eneste britiske marinefartøy som er tilgjengelig i Norge for vanlige fritidsdykkere, sier Andresen.

"Richard With"

Av større kjente forlis i Nord-Norege som ikke er funnet nevner Andresen hurtigruteskipet "Richard With" som forliste utenfor Finnmark. Et annet skipsvrak som mange har lett etter er dampskipet "Malmberget", som forliste utenfor Bodø i begynnelsen av forrige århundre.

Dypdykk

- De senere år har dykkere våget seg på større dyp, og dermed er flere vrak oppdaget. Blant annet ble det norske dampskipet "Kong Ring" funnet utenfor Tromsø, forteller Andresen.

Skipet gikk på en mine nær Leangen fyr på natten til 26. desember 1941 under en reise fra Alteid til Narvik med 300 tyske soldater ombord.

Du kan lese mer om skipsvrakene på Dag-Jostein Andresens nettside (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

HMS Hunter

Rester av den britiske jageren HMS Hunter, som ble senket under slaget om Narvik i 1940, er funnet på 305 meters dyp i Ofotfjorden.

Foto: FORSVARET / SCANPIX