Hopp til innhold

– Det finnes bare to slike våpen igjen i verden

Uhyre sjeldent våpen fra andre verdenskrig stjålet av tre lokale «kjenninger». – Alarmen var opplagt ikke god nok, sier museumsdirektøren.

Sjeldne krigsvåpen stjålet fra Krigsmuseet i Narvik

FINNES BARE TO I VERDEN: Dette våpenet (nederst) en såkalt drilling, var om bord i det tyske slagskipet «Tirpitz», er blant våpnene som er stjålet. – Vi vet at det bare finnes to igjen av disse i verden, sier museumsdirektør Eystein Markusson.

Foto: Krigsmuseet i Narvik

Det svært verdifulle og uerstattelige jaktvåpenet som ble stjålet fra Krigsmuseet i Narvik i helga er trolig verdt flere hundre tusen kroner.

– Våpenet er av typen Gebrüder Merkel drilling, og vi er helt sikre på at det var admiralen på «Tirpitz» sitt eget velferdsvåpen. Det har vært brukt som et jaktvåpen langs norskekysten. Så vidt vi vet finnes det bare ett, kanskje to – andre slike våpen igjen på verdensbasis, sier direktør Eystein Markusson ved Krigsmuseet i Narvik til NRK.no.

Det var med tungt hjerte at han tidligere i uka måtte ringe våpenets eier, som hadde lånt ut jaktvåpenet til museet.

Eieren fortvilet

– Han var svært ulykkelig og bedrøvet da han fikk den triste meldingen om at våpenet var borte. Vi har snakket med ham i dag, nå er han bare lettet og glad. Nå skal han komme hit og sjekke at våpenet er OK, sier Markusson.

Natt til mandag brøt tyver seg inn i Krigsmuseet midt i Narvik sentrum. Her stjal de 20 mer eller mindre verdifulle våpen fra museumsutstillingen, i tillegg til flere krigsmedaljer. Onsdag fant politiet tyvegodset gjemt på ulike steder i Narvik sentrum. Tre såkalte «kjenninger» av politiet ble pågrepet og siktet for tyveriet.

Eieren vil være anonym

Innbrudd på Krigsmuseet i Narvik

HER HANG DET PISTOLER: Da de ansatte ved Krigsmuseet i Narvik kom på jobb mandag, så veggene slik ut.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK
Innbrudd ved Krigsmuseet i Narvik

Natt til mandag brøt tyver seg inn i Krigsmuseet som ligger midt i Narvik sentrum og stjal 20 mer eller mindre verdifulle våpen fra museumsutstillingen og flere krigsmedaljer.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK
Damer som danser foran mannskapet på Tirpitz.

Kvinner som danser foran mannskapet på «Tirpitz».

Foto: Tirpitz Museum Alta
Sport og spill var en viktig fritidsaktivitet ombord på slagskipet Tirpitz.

Sport og spill var en viktig fritidsaktivitet om bord på slagskipet «Tirpitz».

Foto: Tirpitz Museumet i Alta
Slagskipet Tirpitz sjøsettes i Wilhelshaven 1. april 1939

Slagskipet «Tirpitz» sjøsettes i Wilhelmshaven 1. april 1939.

Foto: o.Ang./Wikimedia Commons / Bundesarchiv

Ifølge museumsdirektøren vil eieren være anonym. Han ønsker heller ikke at historien om hvordan våpenet kom i hans families eie skal bli kjent.

– Vi kjenner historien og det er ikke noe kriminelt knyttet til den, sier direktøren.

Eieren har i samarbeid med museet fått jaktvåpenet taksert.

– Det er svært verdifullt. Et konservativt anslag på denne type våpen ligger på noen hundre tusen kroner. Men det blir som å anslå verdien på et kunstverk – det avhenger av hva en kjøper er villig til å betale.

– En juvel av et våpen

Tidligere redaktør for Norges største jaktblad Rolf Østrem, som er interessert i gamle krigsvåpen bekrefter at drillingen er et svært spesielt våpen.

– De fleste drillinger har to hagleløp og ett rifleløp, men det finnes noen få – svært få – med to rifleløp og ett hagleløp. Drillinger produseres og selges fortsatt, og de er fortsatt blant de mest jålete, forseggjorte og dyreste, våpen som kan kjøpes, sier han til NRK.no.

Gamle drillinger av de «riktige», tyske merkene som Sauer & Sohn, Gebrüder Merkel er ifølge Østrem verdsatt til mange hundre tusen kroner.

– Adolf Hitlers nestkommanderende, den jaktgale Hermann Gøring, fikk spesiallaget sine jaktvåpen hos Gebrüder Merkel Suhl. Jeg ser av bildet fra museet at våpenkassen er foret med blå fløyel og bokstaver i gull. Det kan tyde på at det er snakk om et våpen i «Gøring-klassen», sier Østrem.

Tirpitz-drillingen er ifølge Østrem er en såkalt «hanedrilling». Det vil si at oppspenningsmekanismen var utvendige «haner» på utsiden av låskassen. Moderne våpen har oppspenningsmekanismen inne i låskassen, og kalles derfor «hammerless».

– Det er ikke godt å si hvor gammelt våpenet er. Jeg kjenner ikke til hvor lenge Merkel produserte hanedrillinger, men Merkels argeste konkurrent fra mellomkrigsårene, Sauer & Sohn, kuttet ut hanene og gikk over til hammerlessvåpen på midten av 1930-tallet. Jeg vil tro at disse to våpenprodusentene fulgte hverandre tett også når det gjaldt utvikling og modernisering, sier Østrem.

Stort internasjonalt marked

Østrem har snakket med flere samlere, som bekrefter at verdien på våpenet ligger på mellom flere hundre tusen og opp til en million kroner.

– Markedet for slike stjålne våpen i Norge er svært begrenset, men det internasjonale markedet derimot skal være ganske stort. Dette er et våpen som er spesielt interessant for samlere med spesiell interesse for nazi-effekter, sier Østrem.

Vil sikre museet bedre

Krigsmuseet i Narvik har startet jobben med å sikre museet bedre etter tyveriet i natt til mandag. Tyvene stjal både medaljer, 20 våpen fra andre verdenskrig og forrige ukes omsetning på 10.000 kroner fra museet.

– Vi er takknemlige for at våpnene ikke er skadet. Foruten «Tirpitz»-drillingen ble flere pistoler som ble brukt under Slaget om Narvik stjålet i tillegg til et tungt maskingevær og en mitraljøse, sier direktør Eystein Markusson.

Han innrømmer at sikkerheten ikke har vært på topp ved museet.

– Bygget var låst og det samme var montrene. I tillegg har vi alarm, men den har opplagt ikke vært god nok. Som et umiddelbart tiltak går vi gjennom våre sikkerhetsrutiner og monterer ny alarm. I tillegg skal vi bestille utstyr som gjør at vi kan sikre enkeltobjekter ekstra godt, sier Markusson.

Skal flytte

I mars 2016 skal Krigsmusset i Narvik flytte inn i et nytt bygg. Det gleder direktøren seg til.

– Det betyr en kraftig oppgradering av sikkerheten. Vi får et svært avansert sikkerhetssystem som vil sikre oss mot både tyveri og brann på en god måte, sier Eystein Markusson.