Entusiasmen for bombingen er dalende i de tre rødgrønne regjeringspartiene, og regjeringen ønsker å trappe ned den norske innsatsen og trekke fly hjem, om ikke alle, skriver Klassekampen, som siterer anonyme kilder høyt oppe i regjeringspartiene og regjeringsapparatet, skriver Klassekampen.

Norge tar for stort ansvar

Statssekretær Roger Ingebrigtsen - Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet. - Foto: Foto: Regjeringen/HOD/Magnus Ridola /

Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet.

Foto: Regjeringen/HOD/Magnus Ridola

Regjeringen skal være lei av at Norg tar på seg så mange flyvinger og andre NATO-land så få. De seks F-16-flyene Norge har sendt, har fløyet over 15 prosent av bomberaidene, noe som er et høyt tall, siden USA, Storbritannia og Frankrike har så mye større flyvåpen. Kilder i Utenriksdepartementet (UD) sier at «byrdene må bli jevnere fordelt». Kildene i UD bekrefter ifølge Klassekampen at de har aldri vært særlig lystne på krigen, heller ikke nå.

I Forsvarsdepartementet begynner man å bekymre seg over beredskapen over Nord-Norge.

Regjeringen besluttet 19. mars at Norge skulle delta i NATO-operasjonen Unified Protector i Libya. Formålet er å håndheve FNs resolusjon om flyforbud og våpenhvilekrav for å beskytte sivilbefolkningen.

Norge bidrar med seks F-16-fly og et mannskap på totalt 120 personer, stasjonert i Souda Bay på Kreta.

Bombene og driftsutgiftene har ifølge Dagens Næringslivs beregninger hittil kostet Norge 130 millioner kroner.

Tærer på ressursene

– Per i dag er vi i stand til å løse Libya-oppdraget, forsvare oss selv og overholde pliktene våre overfor NATO. Men det stemmer at det tærer på ressursene våre å være så tungt inne i Libya, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet.

– Det er en innsats som ikke kan ha en uendelig tidshorisont. Det vil vi rett og slett ikke klare, verken økonomisk, materielt eller med tanke på personell, sier han til Klassekampen.