Hopp til innhold

– Ungdom er mye mer seriøse nå enn før

Valgforsker Johannes Bergh er ekstra spent foran årets skolevalg. – Den ungdomsgenerasjonen som skal stemme ved skolevalget i år er mer interessert i politikk enn ungdom var for 10–20 år siden.

Skolevalgdebatt ved Bodø videregående skole

Den politisk interessen blant elever på den videregående skole i Norge er økende, viser fersk undersøkelse. Her fra skoledebatten ved Bodø videregående skole i dag.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Valglogo

Så langt er 190.000 elever fra mer enn 400 videregående skoler påmeldt til skolevalget neste uke. Det er den høyeste påmeldingen noensinne.

Johannes Bergh

– Valget i den videregående skolen gir en viktig pekepinn på hvordan det ordinære valget vil bli, sier forsker Johannes Bergh.

Foto: Kyrre Lien / Institutt for samfunnsforskning

I tillegg er den politiske interessen blant elevene stigende, viser en valgundersøkelse fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD), som på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet har ansvar for skolevalgene.

– Den ungdomsgenerasjonen som skal stemme ved skolevalget i år er mer interessert i politikk enn ungdom var for 10–20 år siden. Ungdom i dag er mye mer seriøse enn for noen år tilbake. De har et press på seg for å prestere på skolen, få gode karakterer og gjøre karriere. Det spiller inn i politisk deltakelse, aktivitet og interesse, sier forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til NRK.

Utøya-effekten

Etter en periode med minkende interesse på 90-tallet ser det ut til at interessen er stigende. Bergh tror at terroren på Utøya for fire år siden har vært en medvirkende årsak til et økt engasjement blant de unge.

– Terrorangrepet bidro til å mobilisere unge. Mange fikk en følelse av at politikk er noe man bør ta del i.

Ved lokalvalget for fire år siden gjorde Arbeiderpartiet sitt beste valg noensinne.

– Det skjedde rett etter terrorangrepene på Utøya, og forklarer nok litt av framgangen. Samtidig gikk også Høyre fram. Det som blir interessant å se er om de to partiene holder stand eller om de går tilbake og ungdom igjen stemmer på fløypartiene.

Viser politiske tendenser

De nasjonale skolevalgene ble arrangert i Norge for første gang i 1989 og er et viktig barometer foran selve valget. Årets skolevalg er det femtende i rekken og arrangeres kort tid før kommune- og fylkestingsvalget 15. september.

Bergh gleder seg til å ta fatt på analyser når resultatet foreligger.

– Vi ser at ungdom gjerne stemmer litt forskjellig fra de voksne. SV og Fremskrittspartiet har gjort det bra. Likevel viser det seg at skolevalgene gir oss en god pekepinn om hvordan det går i det egentlige valget og hvordan utviklingen går i norsk politikk.

I tillegg er skolevalgene en viktig del av undervisningen og den demokratiske opplæringen i skolen.

– Engasjementet rundt skolevalgene er fortsatt variert, men vi ser en helt klar tendens til at den politiske interessen har økt de siste årene, sier forskeren.

Skolevalg 2011

Så langt er 190.000 elever fra mer enn 400 videregående skoler påmeldt til skolevalget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix