Hopp til innhold

– Spekkhoggeren er et rovdyr

Magne Goffeng, som i årevis har drevet med spekkhoggersafari, er ikke overrasket over dødsangrepet i Florida. – Man respekterer spekkhoggerne for de rovdyrene de er, sier han.

Magne Goffeng

FASCINERT AV SPEKKHOGGER: Dykker Magne Goffeng fra Kabelvåg i Lofoten har dykket med spekkhoggere i mange år.

Foto: Sea World/Remi M.J. Eilertsen

Onsdag ble en kvinnelig dyretrener drept foran skrekkslagne tilskuere under et spekkhoggershow i Sea World i Florida. Spekkhoggeren, som ble fanget utenfor Island i 1983, har vært involvert i tre dødsulykker ved det populære turistsenteret.

– Selv om de kan virke som tamme og snille kosedyr, må man aldri glemme at de er rovdyr med instinkter. Dette er havets herskere, som har både sel og hval på menyen - dyr på samme størrelse som en dykker, sier Magne Goffeng i firmaet Lofotdykk i Kabelvåg.

  • Nett-TV: Dykking med spekkhoggere
Video nsps_upload_2010_2_25_12_52_27_2433.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Foto: Remi M.J. Eilertsen/ Aurora Borealis

Han har sett flere eksempler på hvordan spekkhoggere jakter på byttet sitt.

– I Steigen så jeg engang en spekkhogger nærmest «filetere» en stor sel i tre deler og kaste den opp i lufta. Fiskere i Finnmark har fortalt meg om om hele fjorder som er farget røde av blod når spekkhoggeren herjer i selflokkene.

Har aldri hørt om angrep

Hvalsafari i Nordland

Lofotdykk på spekkhoggerdykking i Tysfjord.

Foto: Remi M.J. Eilertsen/ Aurora Borealis / NRK

Likevel er ikke Goffeng redd spekkhoggeren. Og lysten til å hoppe uti er større en redselen for hva som kan skje.

– Det er en voldsomt kick å oppleve dem på nært hold. Det å være to-tre meter unna dem, og få øyekontakt er helt rått. De kan skravle og legge seg på rygg og gjøre akrobatiske bevegelser både over og under vann. Samtidig lager den sterke piplyder. Det er en djevelsk opplevelse å få gjennom dykkermasken, sier Goffeng.

Han har hatt hundrevis av folk fra hele verden med seg på dykking med spekkhoggere - fra hvalforskere, eventyrlystne 20-åringer, fridykkere til damer på 75 år. Og han har aldri opplevd noen skremmende episoder.

Hvalsafari i Lofoten

KICK: – Det er en voldsomt kick å oppleve dem på nært hold.

Foto: Magne Goffeng

– Jeg har heller ikke hørt om at spekkhoggere i vill tilstand har angrepet mennesker. Likevel skal man være klar over at man aldri har noen garanti for hva som kan skje når man svømmer med spekkhoggere. Jeg tror det viktig å kjenne og respektere dyrene. Det er for eksempel stor forskjell på sultne spekkhoggere og dyr som har mye mat tilgjengelig. Da er fornøyde, har mer overskudd til å leke og ta kontakt med mennesker, sier han.

Mindre sild i fjordene

De siste par årene hvor det har vært mindre sild i Vestfjorden og i Tysfjorden, og dermed også mindre spekkhoggere.

– Da er de mer urolige. De få jeg har truffet på er sultne, og er på søken etter mat i store områder. Da er de ikke interessert i kontakt med mennesker, sier han.

– Ikke mennesker

Goffeng reagerer på påstander fra dyrevernsorganisasjoner, som hevder hval har menneskelig intelligens.

– Det er ikke mennesker vi har med å gjøre. Det er rovdyr på linje med ulv og bjørn.