Hopp til innhold

– Noen bør gå som følge av mobbebota

– Konsekvensene er altfor dårlige og det er naturlig at noen må ta sin hatt og gå etter at Andøy kommune fikk mobbebot før jul, mener styrelederen i «Foreningen mobbing i skolen».

Andøy rådhus

Andøy fikk 25.000 kroner i bot for ikke å ha gjort nok i mobbesaken.

Foto: HÃ¥kon Jacobsen

Like før jul fikk Andøy kommune en foretaksstraff på 25.000 kroner for ikke å ha gjort nok i en mobbesak. Kommunen vedtok bota og nå foreslår rådmannen følgende tiltak:

  • Innskjerping av rutiner for å informere alle ansatte om mobbesaker.
  • Rektorene må lære mer om lovverket.
  • Rektorene må ha større fokus på handlingsplikten.

I tillegg skal begge skolene i kommunen delta i to prosjekter for bedre skolemiljøet. Ordfører Jonni Solsvik tror likevel ikke at dette er nok for å unngå mobbing i fremtiden.

– Vi skal ha en nullvisjon, for all del, men vi må også ta høyde for at det likevel kan oppstå hendelser, og da er det viktig at vi i fellesskap klarer å gjøre en best mulig jobb til beste for barnet, sier Solsvik.

(artikkelen fortsetter under)

Ordfører i Andøy kommune Jonni H. Solsvik

Ordfører i Andøy kommune Jonni H. Solsvik mener at det må tas høyde for at tiltakene ikke er nok for å hindre mobbing i fremtiden.

Foto: Håkon Jacobsen

– Noen må gå

Dette er tredje gang at en kommune har fått en foretaksstraff for mobbing. I fjor sommer gikk rektor ved en skole i Høyanger av etter en slik bot.

Foreldrene til mobbeofferet på Andøya har tidligere krevd at noen må gå, og de får støtte fra styremedlem Elin Dragland i «Foreningen mobbing i skolen».

Elin Dragland, styremedlem Foreningen Mobbing i skolen

Elin Dragland, styremedlem Foreningen Mobbing i skolen sier at tiltakene er for dårlige og støttr foreldrenen i at at noen burde få sparken.

Foto: prov

– Vi støtter foreldrenes syn på at noen bør ta sin hatt og gå i denne saken. Det ville vært en naturlig konsekvens av den alvorlige systemsvikten som er påpekt, sier Dragland.

Hun mener saken fra Andøy føyer seg inn i rekken av lignende saker fra hele landet.

– Vi får årlig mange henvendelser fra fortvilte foreldre som forteller om langvarige mobbekonflikter og store menneskelige omkostninger for barn og familie. Fellesnevneren i fastlåste saker er at foreldre opplever en vegg av benektelse og ansvarsfraskrivelse i møtet med skolesystemet. Dette er så vanlig at vi kaller det «benektelsesproblemet».

Ønsker ikke kommentere

Ordfører Jonni Solsvik vil ikke kommentere krav om at noen må gå.

– Når rådmannen skal se på grunnlaget for konsekvenser en foretaksstraff skal få, må man relatere det til det denne saken gjelder. Hva angår det foreldrene i dette tilfellet mener er relevant reaksjon fra kommune og arbeidsgiver sin side, kan jeg ikke kommentere.

Ordføreren skal orientere formannskapet om tiltakene innen kort tid.

Oversiktsbilde Andenes

Andøy kommune og kommunesenteret Andenes ligger lengst nord i Vesterålen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK