– Nivået i konkurransen var ekstremt høyt

Lørdag ble det arrangert skandinavisk finale i First Lego League i Mo i Rana. Vinneren ble til slutt «No Limits» fra Troms.

Til topps i LEGO-konkurranse

No Limits fra Hamna skole stakk til slutt av med 1.-plassen.

I dag gikk den skandinaviske finalen i First Lego League (FLL) av stabelen på Meyergården i Mo i Rana. Med over 650 deltakere fordelt på 48 lag fra hele Skandinavia, var det tøff konkurranse som møtte lagene fra Nordland.

Både Austbø LegoMafia fra Austbø oppvekstsenter og Korgen Lego Locos fra Korgen sentralskole i Hemnes kvalifiserte seg til den skandinaviske finalen. Det samme gjorde Røsvikingan fra Røsvik skole.

Men til tross for upåklagelig innsats, holdt det ikke til pallplass. Til slutt var det No Limits fra Tromsø som stakk av med seieren i hovedkonkurransen.

Høyt nivå

– Jeg tror mange i klassen vil bli med på konkurransen neste år, når de ser at vi har vunnet, sier 6.-klassingene Emil Bjørkeng og Morten Pettersen, som representerer laget.

Sigurd Larsen og Håkon Monsen Valla fra Korgen Lego Locos var forberedt på at de ikke ville nå helt opp.

– Nivået er ekstremt høyt i en konkurranse som denne. Vi får se om vi skal prøve igjen neste år, eller om vi heller skal prioritere å være på skolen.

Se video fra finalen, som arrangørene har laget. Video: Thomas Brun og Aleksander Bentsen. Stillbilde: Raymond Engmark.

Vil øke interessen

Konkurransen er verdens største kunnskapsturnering for barn og unge i alderen 10–16 år, og arrangeres i år for 15. året på rad. Daglig leder Per-Arild Konradsen i stiftelsen FIRST Scandinavia forteller at noe av hensikten bak, er å øke interessen for teknologi og vitenskap hos ungdom.

Daglig leder Per-Arild Konradsen i stiftelsen FIRST Scandinavia

Daglig leder Per-Arild Konradsen i stiftelsen FIRST Scandinavia.

– Det er uendelig mange yrker i dag som krever kunnskap og forståelse for teknologi. Noe av konseptet er å vise at læring, teknologi og realfag ikke trenger å være tørt og kjedelig.

Han forklarer at lagene fikk oppgaven sin allerede medio september. Da fikk de åtte uker på seg til å utarbeide en forskningspresentasjon om hvordan man kan håndtere avfall bedre på jorda. Deretter skulle de markedsføre forskningen sin for omverdenen.

– Dette altså i tillegg til den tekniske robotsaken, der de skulle bygge opp og programmere en robot som kunne løse oppgaver innenfor avfallshåndtering.

Robotene ble laget av Lego, og kjørt gjennom en hinderløype.

Skal til USA

Foruten 1.-plassen i hovedturneringen, tok No Limits også 2. plass på forskning og 1. plass på markedsføring. Laget hadde forsket på og markedsført en app, som blant annet skal gjøre det enklere for folk å bli kvitt søplet sitt.

Nå får laget tilbud om å delta på World Festival i St. Louis siste helga i april.

– FLL arrangeres nå i 84 land over hele verden. Det laget som vant i dag, vil representere Skandinavia i den globale finalen, sier Konradsen.