Hopp til innhold

– Kvinner har det bra i forsvaret

I løpet av 12 år i forsvaret har Frøydis Grindstein ikke følt seg diskriminert. Hun er redd historien til Alice Asplund vil ødelegge for rekrutteringen av kvinner.

Frøydis Grindstein

Frøydis Grindstein anbefaler forsvaret som en karrierevei for andre kvinner. Hun synes det samtidig historien til Alice Asplund er trist.

Foto: Privat

I går ble det kjent at den kvinnelig soldaten, Alice Asplund som i førstegangstjeneste ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på.

Løytnant som hadde ansvaret for at Asplund ble kommandert ut i vannet skal etterforskes internt.

Det mener områdetillitsvalgt Frøydis Grindstein i Befalets Fellesorganisasjon i Bodø er på sin plass. Hun er redd denne typen episoder ødelegger forsvarets rykte.

– Burde være innlysende

– I denne saken ble ting gjort helt feil. Vanlig prosedyre er at kvinner og menn skal gjøre dette øvingsmomentet helt adskilt, sier hun.

Hun kan ikke svare hvorfor løytnanten gjorde som han gjorde.

– Jeg vet ikke noe om hva han har tenkt, det kan bare han svare på. Men det burde være innlysende for alle, at dette ikke er vanlig prosedyre.

– Enkeltepisoder ødelegger

Grindstein er nå redd enkeltepisoder som denne, skaper et inntrykk av at det er en utbredt usunn mannskultur.

– Jeg har vært i forsvaret i snart 12 år, i mange ulike avdelinger, og jeg har aldri opplevd å bli tråkket på i noen sammenhenger. Jeg har fått referert av andre kvinner om enkeltepisoder, men det er ikke en utbredt kultur hvor kvinner blir diskriminert.

  • Sliter forsvaret med en usunn mannskultur? Diskuter nederst i saken

– Mobbing er vanlig

Det er ikke sjefforsker Frank Steder ved Forsvarets forskningsinstitutt enig i.

Alice Asplund

Alice Asplund ble tvunget til å bade naken sammen med 30 mannlige soldater. Det har skapt mye diskusjon.

Foto: Georg Austad/Forsvaret

– Mobbing og nedlatende holdninger er vanlig. Jeg har snakket med jenter som har brutt sammen og som har grått etter tøffe opplevelser, sier han.

Han har forsket på årskull i Forsvaret de siste fire årene. Et prosjekt som ble satt i gang fordi Forsvaret ønsket å øke rekrutteringen av kvinner.

Steder forteller at kvinner har den laveste rangen blant soldatene i Forsvaret.

– Menn sammenligner seg først med andre, sterke menn, deretter med de svake mennene, så de dumme, til slutt jentene og de homoseksuelle, sier Steder.

Nederst på rangstigen

– Forskning viser kvinner og menn som ikke passer inn i kulturen utsettes for nedlatende holdninger og mobbing fra medsoldater og befal.

Mye av forskningen til Steder er basert på en teori av en fransk sosiolog ved navn Orna Sasson-Levy. Teorien har navnet «a passage into manhood».

Teorien innebærer at menn i et maskulint miljø sammenligner seg med andre menn.

– Vi gjorde undersøkelsen på sju befalsskoleelever med seks gutter og en jente som skulle gjennomføre en tøff gjørmeløype. Jenta gjorde bra ifra seg og hjalp de som havnet bakerst. Deltagerne fikk i ettertid beskjed om å rangere hverandre etter beste lederegenskaper. Alle som en, utenom jenta, rangerte jenta nederst. De guttene som rangeres øverst, er de som er store og sterke. Dette er ikke et ukjent fenomen, sier Steder.

– Vi jobber nå med å få bekreftet om dette stemmer flere steder i forsvaret. Vi har sett mange tegn på at det kan være sånn.

Anbefaler forsvaret

Selv om Grindstein er enig i at det finnes enkelte uheldige episoder, anbefaler hun kvinner å søke seg inn i forsvaret.

– Forsvaret kan gi deg mange muligheter gjennom en livslang karriere. Vi har utallige muligheter, og de fleste jentene jeg har truffet har bare positive opplevelser.