Hopp til innhold

Mattilsynet: – Kok importerte, fryste bær

Stadig flere nordmenn går på bærtur i frysedisken istedenfor i skogen. Nå advarer Mattilsynet mot den importerte, billige bæra. – Kok bærene i over ett minutt før du spiser den, råder tilsynet.

Bærdisken på Coop

PÅ BÆRTUR: Den sunne livsstilen med smoothies, frokostblandinger og havregrøt har gjort at salget av både ferske og frosne blåbær, jordbær, bringebær og skogsbær har eksplodert i Norge.

Foto: Sigurd Steinum

Den sunne livsstilen med smoothies, frokostblandinger og havregrøt har gjort at salget av både ferske og frosne blåbær, jordbær, bringebær og skogsbær har eksplodert i Norge. Nå viser det seg at bærene kan være en smittekilde til den alvorlige leversykdommen sykdommen Hepatitt A.

– For å hindre flere utbrudd av hepatitt A – smittsom leverbetennelse – anbefaler Mattilsynet at alle importerte, fryste bær kokes i ett minutt før de spises. Viruset dør ved koking, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet til NRK.no.

Unormalt mange syke

Frossen importert bær

Stadig flere nordmenn går på bærtur i frysedisken istedenfor i skogen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Det har så langt i år vært meldt om en unormal økning i antall tilfeller av hepatitt A i Norge. 19 av tilfellene skyldes ifølge Folkehelseinstituttet samme variant av viruset, og det tyder på en felles smittekilde.

– Undersøkelser av virus fra pasientene viser at utbruddet i Norge trolig har sammenheng med et pågående utbrudd med hovedtyngde i Italia. Mistenkt smittekilde i dette utbruddet er importerte, fryste bær, ifølge Mattilsynet.

Feber, oppkast og gulsott

Hepatitt A smitter vanligvis via avføring eller seksuell kontakt. Man kan også få sykdommen fra mat eller skittent vann.

– Hepatitt A kan gi feber, kvalme, oppkast, magesmerter og gulsott. Det blir gul i huden, urinen blir mørkfarget og avføringen blir lys. Voksne blir gjerne dårligere enn barn. Små barn kan ha Hepatitt A uten å ha påfallende sykdomstegn, sier Jensvoll til NRK.no.

De fleste går gjennom infeksjonen uten å få skader, men har du en underliggende sykdom kan du bli skikkelig dårlig.

– Fra du har spist et smittet produkt kan det ta fire til seks uker før sykdommen bryter ut. Folk trenger ikke å gå rundt å være bekymret, men får du symptomer, bør du oppsøke lege, sier seniorrådgiveren.

Bekymrede butikkunder

Ved frysedisken på Coop Marked i Storgata i Bodø møter NRK.no Lovise Larsen. Hun har fått med seg nyheten om de potensielt skumle bærene.

– Dette er ikke bra. Kontrollen med bærene burde vært bedre. Jeg kjøper frossen importbær av og til dersom jeg ikke har selvplukkede bær i fryseren, men det kommer jeg ikke til å gjøre mer, sier hun til NRK.no.

Butikksjef Arnhild Moen sier hun ikke har fått beskjed fra Coop sentralt om å fjerne de importerte bærene fra frysedisken.

– Vi ansatte har snakket om det, og synes det er ubehagelig. Personlig synes jeg vi burde slutte å selge disse bærene, sier hun til NRK.no.

Jakter på smittekilden

Bærene som nå er under mistanke kommer ikke fra et spesielt opprinnelsesland eller verdensdel.

Skogsbær i frysedisken

I en pose med skogsbær, som består av flere typer bær, kan de ulike bærene ha hvert sitt opprinnelsesland.

Foto: Sigurd Steinum

– Det kan være vanskelig å finne opprinnelseslandet til de frosne bærene. De kan komme fra Polen, Serbia, Kina og Marokko. I en pose med skogsbær, som består av flere typer bær, kan de ulike bærene ha hvert sitt opprinnelsesland, sier Jensvoll til NRK.no.

I januar måtte Coop-kjeden kalle tilbake poser med fryste skogsbær fra markedet. Årsaken var at det var påvist norovirus, som kan gi oppkast, kvalme og diaré, i bringebærene.

På bærposene står det gjerne at tinte bær ikke bør fryses igjen. Ifølge Mattilsynet er det ikke farlig å spise bær som er tint og frosset igjen.

– Å fryse tinte bær kan nok forringe kvalitet og holdbarhet. Men det er ikke farlig, sier Jensvoll til NRK.no.

– Plukk bær selv

Blåbær

– Plukk bær selv i skogen og frys ned, råder Mattilsynet.

Foto: Wenche Rennan

Som alternativ til smoothies, råder Mattilsynet folk til å kutte opp fersk frukt eller bær og fryse selv.

– Det finnes norske bær på markedet. Den koster nok litt mer enn den importerte, men den er trygg. Plukk bær selv og frys når bærsesongen begynner, råder Jensvoll.

Kan ta tid

Det europeiske utbruddet startet vinteren 2013, og selv om importerte, fryste bær mistenkes å være smittekilden, arbeider man fortsatt i Europa med å spore hvor bærene kommer fra.

– Dette er tidkrevende arbeid, og det er ikke sikkert at man noen gang vil finne smittekilden. Men fryste bær har lang holdbarhet, så det kan ta tid før man treffer riktig smittekilde. Det kan også hende at utbruddet vil gå over av selv etter hvert, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet.