Hopp til innhold

– Jeg får mange negative kommentarer når jeg forteller at jeg skal føde hjemme

Det er tryggere med hjemmefødsel enn med fødsel på sykehus, viser undersøkelse. Likevel anbefaler ikke helsemyndighetene hjemmefødsel. – Jeg har bestemt meg, sier gravide Miriam Pettersen.

Miriam Pettersen (t.h.) og jordmor Petra Næss.

– SA BARE KLIKK: Miriam Pettersen venter barn, og møtte jordmor Petra Næss i Bodø før hun endelig bestemte seg for hjemmefødsel. – Det sa bare klikk da jeg møtte henne. Vi snakket 45 minutter før vi fikk kjøpt oss en kaffe, forteller en entusiastisk Miriam Pettersen (t.h.).

Miriam Pettersen skal føde sitt andre barn i mai og tenkte tidlig i svangerskapet at hjemmefødsel kunne være best.

– Jeg tror man kan oppleve en ro og trygghet du aldri kan få på et sykehus. På en fødestue er det stadig vaktskifter og du kan ikke selv velge jordmor. Det er ikke bare fødselen som er viktig for meg, men også den første tida etterpå, sier hun til NRK.

Miriam tok kontakt med jordmor Petra Næss i Bodø som har vært med på rundt 40–50 hjemmefødsler.

– Magisk å føde hjemme

Miriam Pettersen skal føde hjemme

– Det må være helt magisk, sier hjemmefødende Miriam Pettersen.

Foto: Privat

– De som ikke har vært med på en hjemmefødsel vet ikke hva det handler om. Selve fødselen er veldig annerledes. Det er et magisk øyeblikk. Ikke minst etterpå, sier Næss.

En norsk studie som blant andre professor i jordmorfag Ellen Blix står bak – viser at det er færre komplikasjoner ved hjemmefødsler sammenlignet med å føde på sykehus.
I 2013 var det 239 planlagte hjemmefødsler i Norge – 12 av dem i Nordland.

Vel 1600 hjemmefødsler over 17 år ble i undersøkelsen sammenlignet med like mange lavrisikofødsler på sykehus, og studien viser at det er flere komplikasjoner ved fødsler på sykehus, og dødeligheten er også noe høyere ved sykehusfødsler.

– For mye innblanding

Petra Næss mener årsaken til dette kan være for mye innblanding i en fødsel på et sykehus.

– Jeg har en tanke om at sykehusene ikke setter individet i fokus. De tar for lite hensyn til hver enkelt svangerskap og hver enkelt fødsel.

Miriam forteller at hjemmefødsel er hennes valg, men at barnefaren støtter avgjørelsen.

– Han ser hvor trygg jeg er på det valget jeg har tatt. Han var jo også med på den første fødselen, og så hvor greit det gikk.

Men ikke alle rundt Miriams er like positiv som hun selv er.

– Mange er negative. Men det har ikke fått meg til å endre mening.

– Det er litt morsomt å ha forskningsmateriale som er så tydelig i forhold til sikkerhet. Nå kan Miriam snu på spørsmålet og spørre kritikerne om hvordan de kan forsvare å velge sykehus, supplerer jordmoren.