Hopp til innhold

– Helsetoppene slapp for billig unna etter vaksineskandalen

– Flere burde tatt sin hatt og gått etter massevaksineringen mot svineinfluensa hvor flere fikk narkolepsi i ettertid, mener professor Jan Helge Solbakk. Han advarte selv mot narkolepsi som bivirkning.

Professor Jan Helge Solbakk ved avdeling for samfunnsmedisin

– Flere burde mistet jobbene sine etter vaksineskandalen, som også førte til at mange barn fikk alvorlige sykdommer som narkolepsi. Det sier professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk ved Universitetet i Oslo.

Foto: Krister Sørbø / VG/Scanpix

Professor Jan Helge Solbakk, som er teolog, lege og professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, nøler ikke med å kalle massevaksineringen av 2,2 millioner nordmenn i 2009, for helse-Norges største vaksineskandale.

– Massevaksinasjon mot svineinfluensa kostet flere hundre millioner kroner. I penger snakker vi om en av de største medisinske skandalene i norske helsemyndigheters historie, sier professoren til NRK.no.

Men enda verre synes professoren det er med barna som fikk narkolepsi etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa.

Solbakk er flere ganger blitt hentet inn som rådgiver av myndighetene, rundt spørsmål og etiske utfordringer i helsetjenesten.

– Helt forferdelig

– Det er forferdelig at så mange familier har blitt rammet i kjølvannet av vaksineskandalen. Vi var mange som advarte da helsemyndighetene insisterte på å massevaksinere hele befolkningen. Men de lyttet ikke til advarslene, sier Solbakk til NRK.no.

NRK.no har skrevet om åtte år gamle Thea Lovise Strand og 17 år gamle Jens Jensen som fikk den sjeldne og alvorlige søvnsykdommen narkolepsi etter at de tok Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensa.

Thea Lovise Strand (8) fikk narkolepsi etter svineinfluensavaksinen, og trenger hvert døgn flere doser av det narkotiske stoffet GHB – også kalt «dødsdop».

HER SOVNER THEA: Midt under intervjuet med NRK sovner Thea Lovise Strand. Åtteåringen utviklet narkolepsi etter svineinfluensavaksinen i 2009.

Advarte om risiko

Dette kunne absolutt vært unngått mener professoren. Jan Helge Solbakk sier myndighetene unnlot å informere om at narkolepsi var en skademulighet som var observert i liknende vaksinekampanjer tidligere.

– Pandemrix-vaksinen var ikke utprøvd over lang nok tid. Vi advarte mot at alvorlige bivirkninger ville komme, slik som NRK har skrevet om den siste tiden. Men helsemyndighetene lyttet ikke til kritikken som kom, sier Solbakk.

Det var daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen som i 2009 anbefalte hele Norges befolkning å vaksinere seg mot svineinfluensa.

– De kjørte på at dette var en farlig epidemi, og at man ville redde flere liv ved å vaksinere hele befolkningen. De gikk også aktivt ut og sa at det ikke var grunn til å tro at vaksinen ville være farlig for noen. Vel vitende om at man i USA noen år tidligere hadde sett nettopp de samme bivirkningene som nå har ødelagt flere norske familier, sier Solbakk.

Han understreker at han ikke er motstander av vaksiner.

Hele 2,2 millioner nordmenn fulgte myndighetenes råd om å la seg vaksinere da svineinfluensaen var ventet til Norge i 2009. Fram til nå har Norsk Pasientskadeerstatning mottatt 422 saker som gjelder svineinfluensa, blant annet narkolepsi.

– Visste ikke om narkolepsi som bivirkning

Per Magnus, stategisk rådgiver i Folkehelseinstituttet

Per Magnus er strategisk rådgiver i Folkehelseinstituttet.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Per Magnus er strategisk rådgiver i Folkehelseinstituttet, og avviser at det var kjent i forkant at narkolepsi kunne være en mulig bivirkning av influensavaksiner.

– Det som er sikkert er at ingen kunne advart om narkolepsi. Sammenhengen mellom bruk av Pandemrix og søvnsykdommen ble først kjent sommeren 2010, etter at bruken av vaksinen var avsluttet i Norge, sier Per Magnus til NRK.no.

Norske myndigheter har tatt selvkritikk etter massevaksineringen. Per Magnus har tidligere uttalt til NRK.no at dersom risikoen for bivirkninger hadde vært kjent på forhånd, ville myndighetene nøye seg med å vaksinere risikogruppene.

– Vi ba også om observasjon og innrapportering av bivirkninger av Pandemrix-vaksinen, spesielt med tanke på nevrologiske symptomer, fortsetter han.

Lærer av erfaringene

Han avviser også at myndighetene gikk for hardt ut når de anbefalte alle å ta vaksinen i 2009.

– Vi gjorde det vi mente var riktig under pandemien, for å forebygge dødsfall og alvorlig sykdom. Men vi kunne nok vært tydeligere på at ukjente og sjeldne bivirkninger først kunne oppdages når større grupper var vaksinerte, sier rådgiveren fra Folkehelseinstituttet.

Om professorens påstand om at vaksineringen i 2009 er en av de største medisinske skandalene i norsk historie, har han følgende å si:

– Jeg er uenig i det. Det er alltid en balanse mellom helsegevinst og helsetap ved bruk av vaksiner. Hvordan dette skal formidles er en stor utfordring, og vi er opptatte av å lære av våre erfaringer, sier Per Magnus til NRK.no.

– Burde mistet jobben

Solbakk sier det er et tankekors at myndighetene fortsatte med massevaksineringen også etter at det ble kjent at dødeligheten i befolkningen ikke økte i land som unnlot å gjennomføre massevaksinering.

– Det ble ganske fort klart at epidemien var mindre farlig enn først fryktet. Likevel kjørte norske helsemyndigheter den samme kampanjen om at alle burde vaksinere seg. Tvert imot gikk de massivt ut og nærmest skremte befolkningen til å ta Pandemrix-vaksinen, mener professoren.

– De brukte flere hundre millioner kroner til å kjøpe vaksinen og lage en beredskapsplan for dette. Ingen av dem som stod i spissen for denne skandalen har måtte ta konsekvensene. De burde ta sin hatt og gå. De ville vært å ta ansvar, sier Solbakk.

– Informerte om det vi visste

Per Magnus i Folkehelseinstituttet avviser at noen ikke gjorde jobben sin i forkant av vaksineringen, og sier myndighetene informerte om det de kunne rundt svineinfluensavaksinen.

– Vaksinen var utprøvd på rundt ti tusen personer, og det var ikke registrert alvorlige bivirkninger. Det ville vært ønskelig med lenger oppfølging, men da ville vaksinen ikke kunne brukes under pandemien.

– Det var en spesiell situasjon med kort tidsfrist, sier Per Magnus.

Jens Jensen lever livet sitt innendørs etter han fikk narkolepsi som følge av svineinfluensa-vaksinen.

BLE ALVORLIG SYK ETTER ANBEFALT VAKSINE: 17 år gamle Jens Jensen lever med narkolepsi og sterke hallusinasjoner etter å ha blitt gitt svineinfluensavaksinen da han var 13 år.

Inngikk avtale med produsenten

Professor Jan Helge Solbakk mener helsemyndighetene i tillegg gikk ut og garanterte at vaksinen var ufarlig.

– De unnlot helt bevisst å fortelle at legemiddelprodusenten selv nektet å ta ansvaret dersom alvorlige bivirkninger skulle oppstå. Årsaken var at denne vaksinen var blitt uprøvd i et kortere tidsrom og på færre testpersoner enn det som er vanlig, sier Solbakk.

Før vaksineringen av nesten halve Norges befolkning startet, inngikk staten en avtale med legemiddelprodusenten om at de selv tok ansvaret dersom det oppstod alvorlige bivirkninger.

– Jeg er ganske sikker på at hadde folk flest hadde fått vite at produsenten ikke ville ta ansvaret for bivirkninger, så ville mange ha unnlatt å vaksinere seg, sier Solbakk.

Hos Folkehelseinstituttet er oppfatningen en helt annen. Per Magnus mener tvert imot at det er betryggende at staten selv påtar seg ansvaret for vaksiner som gis til befolkningen – og eventuelle bivirkninger.

– Produsentene av vaksinen tok ikke ansvar for annet enn bivirkninger som kunne tilskrives produksjonsfeil, og det er heller ikke riktig at vi bevisst unnlot å informere om dette, svarer Per Magnus fra Folkehelseinstituttet.

– Alle evalueringer har konkludert med at det var en riktig beslutning å tilby befolkningen, basert på den kunnskapen vi hadde da, avslutter han.