Hopp til innhold

– Hjelp dem trygt ut fra Syria

Tre år gamle Aylan ble et symbol på den store flyktningkatastrofen verden står overfor. Nå ber syrere i Norge om at folk hjelpes ut av hjemlandet. – Ikke tving dem til å sette livet på spill, sier Muhammed.

Muhammed rømte fra Syria i båt. Han ber om at folk hjelpes trygt ut av hjemlendet, slik at de ikke må sette livet på spill.

Bildet av den døde treåringen på en tyrkisk badestrand har sjokkert en hel verden. Fra flyktningeboligen i Bodø følger Muhammed med på TV-sendingene. Selv forlot han kone og fire barn for å ta seg ut av Syria, og til Hellas i en overfylt gummibåt med 32 andre.

– Motoren stoppet midtveis mellom Bodrum og Kos. Båten ble halvfull av vann på grunn av bølgene. Noen gråt og mange var redde. Vi prøvde å øse vannet ut av båten med skoene våre og med det vi hadde tilgjengelig.

38-åringen ønsker ikke å vise ansiktet sitt, fordi han fortsatt har familie i Syria som han frykter for sikkerheten til. Han ber nå norske myndigheter gjøre det de kan for å hjelpe.

– Ikke tving dem til å sette livet på spill

– Mange har ikke penger til å komme seg ut av Syria. Jeg håper myndighetene kan hjelpe dem ut på en trygg, human måte.

Muhammed er utdannet farmasøyt og hadde jobb i hjemlandet før krigen. Han solgte bilen og huset for å få råd til å betale menneskesmuglerne 5.500 euro som var prisen de skulle ha for å få han trygt til Europa.

Slik systemet fungerer i dag tvinges folk til å betale kriminelle og kyniske mennesker. Det må da være bedre å hjelpe flyktningene på legalt vis. Ikke tving dem til å bli kriminelle og sette livet sitt på spill, sier Muhammed.

Den svenske legen og professoren Han Rosling mener også det må bli enklere å fly til land som Norge fra Syria.

Over 2.300 mennesker søkte om asyl i Norge i august. Det er en dobling sammenlignet med samme måned i fjor.

Syriske flyktninger i Bodø reagerer på døde

Bildet av den døde treåringen på en tyrkisk strand har sjokkert en hel verden. Fra flyktningeboligen i Bodø følger Muhammed med.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Må styrke kapasiteten

I dag fikk Jonas Gahr Støre se det Bodø har å tilby de som ber om hjelp. Han mener hele landet nå må ta ansvar.

– Norge må være med i det Europeiske samarbeidet for å møte denne krisen, vi må ta vår del av ansvaret.

Ikke siden Bosnia-krigen på 1990-tallet har det kommet så mange asylsøkere til Norge som det gjorde i august. Nå forbereder Utlendingsdirektoratet hasteløsninger for å finne plasser til asylsøkerne. De har meldt at de vil ta i bruk hoteller og campingplasser som midlertidige asylmottak.

– Når det kommer så mange flere er vi nødt til å kunne improvisere. Vi må håndtere dette på et skikkelig og ryddig vis og styrke kapasiteten i mottaket vårt. Kommunene må også få mer midler slik at de er i stand til å ta imot, sier Støre.

Nå anslår UDÌ at det totalt kan komme mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere til Norge i år, men understreker samtidig at det tallet er veldig usikkert.

Ida Pinnerød og Jonas Gahr Støre i Bodø

Jonas Gahr Støre sammen med Bodø arbeiderpartis ordførerkandidat, Ida Pinnerød.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Har fått opphold

I flyktningeboligen venter nå Muhammed på at familien skal komme etter. Han har fått opphold i Norge, men har ikke gitt opp drømmen om å en dag flytte hjem til Syria.

– Jeg ønsker å flytte hjem, men er svært takknemlig for det Norge har gjort.

– Jeg er veldig bekymret for kona og barna mine.

Han har fått med seg diskusjonen i Europa om hvorvidt det er best å hjelpe flyktningene der de er eller å åpne grensene. Han mener verdenssamfunnet ikke må glemme hva som er roten til flyktningekrisen.

– Bare ved å stoppe IS og Assad-regimet kan det blir trygt igjen å vende tilbake til Syria. Alle som fortsatt oppholder seg i Syria nå er i fare.